Hazánkban terjed a „zöld” csomagolás
Az egyszer használatos műanyagok törvényi korlátozása kapcsán mára már mindenki megismerte a BIO lebomló/komposztálható műanyagokat. De vajon azt is tudjuk, hogyan bánjunk vele?
Használat után hová tegyük a BIO csomagolóanyagokat?
– Az OK compost Home termékek a házi komposztban kb. fél év alatt lebomlanak, és értékes biomassza keletkezik belőlük. A kommunális hulladék között is lebomlanak valamivel több idő alatt. A nagy kérdést hazánkban jelenleg az OK compost Industrial jelenti, mivel ezek a termékek ipari komposztálóban nagyon gyorsan, már 3 hónap alatt lebomlanak. Viszont ezek visszagyűjtése és az ipari komposztálók kiépítése az EU-s trendeket követve, fejlesztés alatt állnak. Ezeket a termékeket jelenleg Magyarországon a kommunális hulladék közé dobjuk, ahol szintén lebomlik valamivel hosszabb idő alatt, vagy a többi hulladékkal együtt azok életútját járja be. Vitathatatlan, hogy emiatt az OK compost Home jelenleg jobb választás, ezért is helyezik prioritásba a környezetvédelemre érzékeny nagy kereskedelmi üzletláncok. A környező országok hulladékgazdálkodási trendjeit figyelembe véve ez a jövő, törekedve a körforgásos gazdaságra a visszagyűjtés és a komposztálás által, vagy az újrahasznosítással, új re-bio termékek előállításával.
Minden területen használhatjuk a BIO alapanyagot?
– Egyelőre az élelmiszer-csomagolásnál a hagyományos polietilén alapanyagból készült termékeket használják. De természetesen folynak ezirányú fejlesztések. Az élelmiszeriparban több szigorú kritériumnak is meg kell felelni, úgymint a higiénia és az eltarthatóság. Az előbbinél nagyon komoly szabályrendszerrel kell hogy rendelkezzen az a gyártó, ahol ezek a termékek készülnek. Ezen körülmények szintén tarthatóak a lebomló termékek előállításánál is. A BS Plastic az egyik legmagasabb szintű élelmiszer-higiéniai rendszer szerint működik, ezzel vevői igényeinket maximálisan kielégítve. Az eltarthatósággal szembeni kritériumokkal viszont a polietilén egyelőre jobban versenyez, mint a bio. Ezért ezen a területen továbbra is nélkülözhetetlen a hagyományos alapanyag. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Zöld gasztronómia – Mi lehet a fenntartható siker receptje?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon, az MMSZ HoReCa és Event…
Tovább olvasom >Válaszúton a csomagolóipar
A hazai csomagolási piacnak napjainkban egyszerre több kihívásnak is meg…
Tovább olvasom >Tudatos csomagolás az élelmiszeriparban
Több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk flexibilis csomagolóanyagok gyártásában,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökkent a Ryanair nyeresége az első üzleti félévben: bevételnövekedés mellett mérsékelt eredmény
A Ryanair, Európa egyik legnagyobb fapados légitársasága, jelentős nyereségcsökkenést könyvelt…
Tovább olvasom >Megérkezett a Starbucks ünnepi italkínálata: új ízek és nosztalgikus kedvencek a téli hónapokra
A hideg hónapok beköszöntével a Starbucks ismét elhozza az ünnepi…
Tovább olvasom >Új szereplő a magyar légi piacon: decemberben indulhat a Hungary Airlines
A Cargo Facts nemzetközi légi teherszállítási portál jelentése szerint a…
Tovább olvasom >