Hatvanban csokoládégyár létesül

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 19. 11:20

A világ egyik leghíresebb csokoládé-vállalata, a Ghraoui Chocolate Hatvanban 540 új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást valósít meg – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

ghraoui

A miniszter kiemelte: a cég, amely a világ egyik legrangosabb, prémium-csokoládékat előállító vállalkozása, 7,6 milliárd forintos beruházással egy 12 ezer négyzetméteres üzemet hoz létre. A tervek szerint 2017 novemberében az új gyár már elkezd termelni, a Hatvanban gyártott csokoládék 95 százalékát exportálják – tette hozzá Szijjártó Péter. Jelezte: a kormány egyedi támogatásként 1,5 milliárd forintot adott a beruházáshoz.
A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: a jövő év elejétől hatályos, vállalkozásokat érintő adóváltozások – így például a társasági adó mértékének egységesen alacsony szintre mérséklése, a szociális hozzájárulás csökkentése – a magyarországi gazdaságot az EU legversenyképesebb befektetési környezetévé teszik.
Szijjártó Péter kiemelte: a világgazdaságban drámai, történelmi jelentőségű változások zajlanak, új dimenzióknak, új sikerkritériumoknak kell megfelelni, ez igaz a befektetések ösztönzése terén is.
A kormánynak az elmúlt időszakban két “dogmát” is meg kellett haladnia, így először is azt, hogy az államháztartási egyensúlyt nem lehet gazdasági növekedés mellett megvalósítani. A kormány bebizonyította, hogy gazdasági növekedést úgy is el lehet érni, hogy közben fegyelmezett államháztartási politikát folytat a kabinet – mutatott rá Szijjártó Péter.
A miniszter hangsúlyozta: a mostani intézkedésekkel pedig azt bizonyítja be a kormány, hogy úgy is lehet egy országban emelni a dolgozók fizetését, úgy is lehet jelentős béremeléseket elérni, hogy közben a gazdaság versenyképessége javul, a gazdaság erősödik.
A mostani beruházásról jelezte: ami például az autógyártásban az Audi, az az édesiparban a Ghraoui Chocolate. Kifejtette: a csokoládégyártó vállalatot 1805-ben alapították szíriai családi vállalkozásként, a cég neve azóta is patinásan cseng az arab világban, de mára már a világ 5-6 legjelentősebb csokoládéipari cégei között tartják számon, megrendelői a világ legdrágább, prémium szállodái, illetve az “ötcsillagos légitársaságok”. A hatvani cég elsősorban prémium csokoládét és bonbont fog gyártani – fűzte hozzá a miniszter.
Szijjártó Péter kiemelte: a beruházás a kormány külgazdasági politikáját tekintve a keleti nyitás szempontjából is fontos, azt mutatja, hogy a Távol-Kelet mellett a Kelet más részeiről is sikerült befektetőt vonzani Magyarországra.
A tájékoztatón elhangzott: az is jelentős eredmény, hogy 15 év után az édesipar visszatér Hatvanba, és több mint 500 embernek ad munkát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink