Hátszínért nyomjon B2-t!
Alig néhány évtizeddel azután, hogy először húsos készételeket kezdtek árusítani automatákból, a vending piacon megjelentek a nyers húsok és mindenféle más hentesáru is. Eljött az idő? Furcsa is volt, hogy abban a világban, ahol gépből árulnak kaviárt, élő rákot, tojást (és porcelánt, bikinit meg virágot), miért éppen karaj meg virsli nincs a „kínálatban”.
Most már van, és nem egy-egy fecske, de a világ több országában is van példa erre az üzleti modellre. Az első ilyen automaták – és ez talán nem is igényel különösebb elemzést – a világ gazdagabb, fejlettebb gasztronómiai kultúrájú országaiban jelentek meg, minőségi hentesüzletek kezelésében.
Párizs keleti részén a L’ami Txulette hentesbolt tulajdonosa állított fel a bejárat mellett vendingautomatát, amely naponta zárás után és hétvégén szolgálja ki a készpénzzel vagy hitelkártyával fizető vásárlókat.
A New York-i Joshua Applestone, negyedik generációs hentesmester több automatát is működtet napi 24 órában. A hús árának folyamatos emelkedése határozta meg üzleti filozófiáját: termékeit az üzletében megszokottnál olcsóbban értékesíti, azaz amit megtakarít az alkalmazottakon, azt továbbadja a vevőnek. Szerinte vásárlói, minthogy jól ismerik őt, már nem igénylik feltétlenül a személyes értékesítést – a megszokott minőséget, a brandet veszik meg.
Az Észak-Spanyolországban három hentesüzletet is működtető Izarzugaza család nemcsak 110 éves hagyományairól ismert, hanem innovatív kezdeményezéseiről is. Webshopon árulnak húst és készételeket, boltjaikban vásárlóik érintőképernyős monitorokon is kiválaszthatják, amit vásárolnak, és az automatákból már zárás után is hozzájutnak húshoz, úgy, mint a boltban.
A német hentesek vendingválasztékára inkább a virslik, sonkák, kolbászfélék és száraz hentesáru jellemző, de a bajor Steffen Schütze például marinált steakek mellé krumplisalátát, fokhagymás vajat és mindenféle olyasmit kínál a gépből, ami a jó grillezéshez szükséges.
És bár a hentesháttér csak nagyon áttételes, valamiféle új korszakot jelent a vending megjelenése a gyorséttermek világában: a McDonald’s idén január óta egy Big Mac vendingautomatát tesztel Bostonban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >Változások az alkoholreklámozási szabályokban 2024. január 1-től
2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe az alkoholreklámozás terén,…
Tovább olvasom >