Hatékonyság, illat – és valami extra

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 08. 26. 14:41

A koronavírus-járvány a mosószer- és öblítőpiacra is jelentős hatással volt az elmúlt időszakban. A fogyasztók megváltozott életritmusa, a megnövekedett otthon töltött idő, a higiéniára való fokozottabb igény a mosási szokásokat is átformálta. A gyártók újabb és újabb termékfejlesztésekkel reagálnak a körülményekre, az elsődleges higiéniai szempontok mellett innovációik a minél természetesebb összetevők, valamint a fenntarthatóságot támogató csomagolóanyagok alkalmazására fókuszálnak.

Szerző: Budai Klára

A 2020-as évben a mosószerek piaca értékben 2,5%-ot nőtt, ami meglehetősen elmaradt a 2019-es 7,2%-os növekedéshez képest, mennyiségben pedig stagnált – avat be a Nielsen adataira hivatkozva Szirmák-Szabó Viktória, a Henkel Magyarország Kft. brand managere.

Szirmák-Szabó Viktória, Henkel

Szirmák-Szabó
Viktória
brand manager
Henkel Magyarország

– A Henkel részesedése a mosószerpiacon szépen növekedett, ami a Persil és a Tomi márkáknak egyaránt köszönhető.

Az értékesítési csatornákat vizsgálva kifejti: 2020-ban a diszkontok tovább növelték eladásaikat a mosószerek kategóriájában, nemcsak értékben, de mennyiségben is. Jelenleg a diszkontok a második legnagyobb csatorna a mosószerek értékesítése terén a hipermarketek után. Ezenkívül még a drogériák tudtak növekedni, viszont a többi csatorna stagnáló vagy csökkenő eredményeket produkált.

– Továbbra is a 40 mosásos árponton lévő termékek a legnépszerűbbek, de megfigyelhető a nagyobb kiszerelések iránti kereslet növekedése is – jelzi Szirmák-­Szabó Viktória.

Krubl Yvette-Procter&Gamble

Krubl Yvette
közép-európai vállalati
kommunikációs menedzser
Procter&Gamble

Krubl Yvette, a Procter&Gamble közép-európai vállalati kommunikációs menedzsere arra emlékeztet, hogy a 2020-as évet erősen meghatározta a világjárvány, meglátása szerint az elmúlt hónapokat járvány előtti, az első hullám alatti és a jelenlegi időszakra lehet felosztani.

– 2020. március–április hónapokban ugrásszerű növekedést tapasztaltunk, mely soha nem látott mennyiségi felhalmozást eredményezett. Ez a mosószereket is érintette, hiszen a ruházat fertőtlenítése, a textilmaszkok mosása minden más termékcsoportot megelőzve tört előre – hangsúlyozza a szakember.

– Azzal, hogy a fogyasztók több időt töltenek otthon, több időt töltenek mosással, a textilneműk tisztításával is, legyen az ruházat, ágynemű vagy egyéb lakástextil. Ezt a nagy felfutást május–június hónapban egy 14%-os visszaesés követte, azóta pedig kiegyenlítődni látszik a piac az előző évhez képest, és egy enyhe, de stabil, 2%-os növekedésbe kezdett – ismerteti a közép-európai vállalati kommunikációs menedzser, aki arra is rámutat, hogy a COVID-19 befolyásolta a beszerzési forrásokat is. Egyrészt óriási, több számjegyű növekedést hozott az e-kereskedelemnek, másrészt az offline beszerzések terén a lakóhelyekhez közeli, kisebb alapterületű boltok kerültek előnybe gyalogos megközelíthetőségük és a vásárlási idő rövidsége okán.

Ez hatással volt a P&G Ariel és Lenor portfóliójára is, hiszen egy kisebb alapterületű boltban kisebb kiszereléseket tudnak kihelyezni, így a vállalatnak is követnie kellett a piac változásait.

A folyékony mosószer a favorit

Szeredi Andrea-Herbow International

Szeredi Andrea
marketingmenedzser
Herbow International

– Az elmúlt években fokozódó klímaválság hatására a fogyasztókat egyre jobban érdekli a környezetvédelem és az egészséges életmód. Megfigyelhető, hogy termékválasztásaik során igénylik a természetes alapanyagok és a környezeti terhelést csökkentő csomagolóanyagok használatát. Emellett jól érzékelhető tendencia, hogy egyre gyakoribbak az allergiás betegségek és az ekcémás bőrreakciók, ezért is keresik egyre többen a mesterséges mosó- és tisztítószerekkel szemben a természetes megoldásokat – világít rá Szeredi Andrea, a Herbow Internation­al Zrt. marketingmenedzsere.

A Herbow mosódió-kivonatot és növényi összetevőket tartalmazó mosószerei magas mosó- és tisztítóhatással rendelkeznek, már alacsony hőfokon is hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket.

– 1 literes kiszerelésű termékeinket a praktikus használatot segítő pumpás adagolóval láttuk el, hogy csak az adott ruha mennyiségének megfelelő mosószert használjunk a mosási folyamat során. Termékeink nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat és mesterséges színezéket. A gyártás során kizárólag Fenntartható Pálmaolajat (RSPO) használunk – informálja lapunkat a marketingmenedzser.

Krubl Yvette arról számol be, hogy a régiónkban, így Magyarországon is a legnépszerűbb mosószerfajták közé tartozik a folyékony verzió, ezek a termékek a piac 56%-át adják. Emellett azt tapasztalják, hogy a választások során előtérbe kerülnek a multifunkciós termékek, olyan verziók, amelyekkel nemcsak textileket, hanem egyéb felületeket is lehet tisztítani és fertőtleníteni. Azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy a COVID-19 hatása egyértelműen a mosóporok népszerűségét erősítette, a fogyasztók ezt a termékfajtát erőteljesebb tisztító és fertőtlenítő hatással társítják. A mosóporok jelenleg a piacon 17%-os részarányt képviselnek, szerepüket a folyamatosan növekvő és már 26%-os piaci részarányt elérő kapszulás kényelmi termékek veszik át.

– Ma már a fogyasztók különleges igényeire is választ tudunk nyújtani – a folteltávolítás, tisztítás, színmegtartás, bolyhosodásgátlás, hosszantartó frissesség mellett –, mint például a nagyobb igénybevételű vagy speciális kezelést igénylő ruházat/textilek személyre szabott megoldásai. Gondolok itt a sportruházatra, melyet az Ariel Active tesz tisztává és hosszú távon fakulásmentessé, alaktartóvá. A kényesebb textilek alapos, de kíméletes mosását az Ariel Fiber Protection teszi lehetővé, a makacsabb foltok eltávolításában az Ariel Extra Clean segít, illetve akik az intenzív illatokat is kedvelik, számukra az Ariel Extra touch of Lenor termékünk a nyerő választás – vázolja a Procter&Gamble közép-európai vállalati kommunikációs menedzsere.

Szirmák-Szabó Viktória úgy látja, 2020-ban a növekedés motorja a folyékony mosószer kategória volt, kategórianövekedést tekintve második helyen a kapszulák álltak, míg a mosópor kategória tovább csökkent.

– Nagyon fontos a fogyasztóknak a mosószerek hatékonysága, az illata, valamint az utóbbi időben a fenntarthatósággal kapcsolatos terméktulajdonságok, mint a csomagolás vagy a termék összetétele is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A Henkel kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra. Mosószereink csomagolása újrahasznosítható, szinte az összes termékünk alacsony hőfokú mosás esetén is hatékony, illetve 2021-től már az összes Persil kapszula 50%-ban újrahasznosított anyagból készült dobozban kerül a boltok polcaira – közli a Henkel Magyarország Kft. brand managere.

Új öblítő illatok, különleges formulák

Pásztor Csilla
brand manager
Henkel

A Nielsen adataiból az öblítőszerekre vonatkozóan Pásztor Csilla, a Henkel Magyarország Kft. junior brand man­agere azt olvassa ki, hogy a forgalom 2020-ban 7,3%-os emelkedést produkált, ami szinte teljes egészében értékbeli növekedésből fakadt, tovább erősítve a prémiumizáció folyamatát. Az is látszik, hogy az első negyedévben a vírushelyzet kitörését követő pánikvásárlások rendkívül erős növekedést hoztak a kategóriának, míg a második félévtől visszaállt a COVID előtti átlagos, de stabil szintre.

A bővülés katalizátorainak a drogériák és diszkonterek mutatkoznak, amelyek összességében a piacfejlődést meghaladó, két számjegyű növekedést produkáltak a tavalyi év során, illetve 2021-ben is magasan felülteljesítik a piaci átlagot. A kereskedelmi márkák 4,8%-os piacrészükkel továbbra is kis szereplői a hazai öblítőpiacnak, ugyanakkor 2021 első negyedévében 5,8%-os növekedést értek el, főként a diszkonter csatornából fakadóan.

– A fogyasztók számára továbbra is az illat a legfontosabb tényező az öblítőválasztás során, valamint az, hogy a kedvelt illatok minél hosszabban és intenzívebben érezhetőek legyenek a textílián. Azt tapasztaljuk, hogy fogyasztóink egyre inkább előnyben részesítik a fenntarthatóságot vásárlásaik során, és aktívan keresik is a környezettudatos megoldásokat, gondoljunk akár a gyártásra vagy a termékek összetételére. Ezekkel az új elvárásokkal párhuzamosan a Henkel is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra – ismerteti Pásztor Csilla.

Krubl Yvette arról ad hírt, hogy az eladási adatok szerint 2021. februárig Magyarországon a Lenor márkacsalád stabilan őrzi első helyét a vásárlók szívében. A kategória közel 8%-ot növekedett az elmúlt időszakhoz képest, a Lenor márkacsalád pedig efelett tudott teljesíteni.

– A csatornák eloszlásában a tavalyi évhez képest nem tapasztaltunk jelentős változást. A diszkontok előretörése a járvány előtt töretlen volt. A járvány első hulláma alatt a hiperek erősödését érzékeltük, hiszen a fogyasztók kevesebb időt töltöttek bevásárlással, és azt kevés helyre is koncentrálták, azaz a szaküzletek felkeresése csökkent. Most pedig azt látjuk, hogy a szaküzletek és a diszkontlácok visszahódították a vásárlókat, mert jelenleg a földrajzi közelség és a célzott gyors vásárlás lett a prioritás – mondja Krubl Yvette.

Szeredi Andrea, a Herbow International Zrt. marketingmenedzsere is egyetért abban, hogy az öblítőszerek tekintetében a fogyasztók alapvetően két dolgot várnak el a terméktől: hosszantartó illatot és frissességet.

– A mosóparfümök, az úgynevezett fragrance boosterek külön kategóriát képviselnek az öblítők piacán, melyek értékbeni részesedése 5% körüli. A szuperkoncentrált növényi alapú Herbow mosóparfümök meghatározó szereplői a kategóriának, egyre bővülő és stabil fogyasztói bázissal rendelkeznek. Egyediségük, hogy nemcsak intenzív illatélményt biztosítanak, mint általában a mosóparfümök, hanem növényi eredetű textilkondicionáló, lágyító alapanyagokat is tartalmaznak, melyek a vegyi öblítőkben használt szintetikus, kationos tenzidek környezetbarát és egészséges alternatívái. Használatuk gazdaságos és tudatos választás, hiszen a 200 ml-es kiszerelés 40 mosáshoz elegendő – tudjuk meg Szeredi Andreától.

Tremmel Nóra - Brands and More

Tremmel Nóra
cégvezető
Brands and More Hungary

Tremmel Nóra, a Brands and More Hungary Kft. cégvezetője arra emlékeztet, hogy az öko kategórián belül is jelentősen bővül az öblítőszerek forgalma. Jázminillatú öblítőjük népszerű a fogyasztók körében, a tavalyi évtől pedig már utántöltővel is szerepelnek a piacon, amely szintén szép eladási eredményeket produkál.

Variációk igényre szabva

A Procter&Gamble több újdonsággal is készül a következő időszakban, minden termékük esetében a higiénikus tisztítást helyezik a középpontba, emellett indul a Frozen kampányuk, mely az Ariel POD környezetvédelmi aspektusait mutatja be.

– Ez utóbbi keretében bemutatkozott a nagyobb kiszerelésű termékünk, amely ezentúl tasakban kerül a polcokra. Az új „pouch” csomagolásnak köszönhetően az egy podra eső csomagolást 75%-kal tudtuk csökkenteni. Az utóbbi időszakban az otthon töltött idő növekedésével a fenntarthatósági szempont a prioritási listán rengeteget lépett feljebb. Szeretnénk a fogyasztókat ebben a törekvésükben segíteni, részletes információkkal ellátni, valamint számos tévhitet eloszlatni. Termékeink ökolábnyomából a csomagolás a feltételezésekkel ellentétben csak 3%-os részarányt képvisel, míg a víz felmelegítése a mosáshoz 60%-osat. Így a mosási hőmérséklet csökkentése kimagasló mértékben járulhat hozzá a lábnyom csökkenéséhez, melyben társ az Ariel termékcsalád, hiszen már 20-30 fokon is megfelelő tisztítóerővel bír – állapítja meg Krubl Yvette.

A piac igényeire reagálva – azt látják, hogy a por alakú mosószerek iránti igény ismét erősödik – egy új, úgynevezett aqua por mosószert mutatnak be hamarosan, mely szuper finom szemcséjű, krémesebb állagú és extra gyors feloldódású mosószer lesz.

A Procter&Gamble ikonikus öblítőverziója, a Lenor Tavaszi ébredés évek óta megkérdőjelezhetetlenül az első számú Lenor termék.

– Minden fogyasztói igényt igyekszünk kielégíteni. A ruhák élettartamának megőrzése és így a környezetvédelemhez való hozzájárulás egyre nagyobb teret hódít, hiszen 100 évvel ezelőtt egy hölgy évi 1-2 ruhát vásárolt, majd azt 20 évig használta, míg manapság, évi 60-at vásárolunk, melyeket évente maximum háromszor veszünk fel. A ruhaneműk többsége a szemétben végzi, és nagy százalékuk olyan anyagból készül melyeknek a lebomlási ideje nagyon hosszú. Mi amellett tesszük le a voksunkat, hogy a ruhákat meg lehet menteni, hiszen a háromszori viselés a fakulás és alakváltozás miatt következik be, ha ezen tudunk változtatni, akkor a hordási idő jelentősen megnövekszik, és enyhíteni tudjuk a földre nehezedő nyomást. Mindezek mellett azt látjuk, hogy a fogyasztók a megbízható és ismert márkákat keresik – emeli ki Krubl Yvette.

A Lenor márkacsalád folyamatosan megújul, és minden évben újdonságokkal jelentkezik a piacon. Az utóbbi 12 hónapban megújították a termékek alapját adó formulát, amely a Lenor eddigi legjobb frissességet biztosító technológiáját mutatta be.

– 2020 szeptemberében jelent meg a kollekció 3 új illatverziója, a Fresh, a Happy és a Fun. Emellett újragondoltuk a prémium termékeink csomagolását is. Természetesen 2021-ben sem tétlenkedünk, már dolgozunk számos újdonságon, amelyek új formulákat, még hosszabban tartó frissességet és érzékekre ható illatokat, azaz hangulatot befolyásoló hatást biztosítanak a Lenor-­fogyasztóknak – vetíti előre a közép-európai vállalati kommunikációs menedzser.

Továbbra is a 40 mosásra elég termékek a legnépszerűbbek, de a nagyobb kiszerelések iránti kereslet növekszik

Megújulás kívül és belül

A Henkel Magyarország Kft. 2019-ben vezette be a 4 kamrás Persil DISCS mosókapszuláját, Universal és Color variánsban. Idén már a Persil DISCS 6 variánsa is elérhető, különböző illatokkal, úgymint a Levendula vagy a Freshness by Silan. Sensitive variánsa az érzékeny bőrűek által is bátran használható, Hygienic Cleanliness variánsuk pedig nemcsak higiénikus tisztaságot nyújt, de szagsemlegesítő technológiával is rendelkezik.

Ezen kívül ebben az évben továbbfejlesztették kapszula portfóliójukat, és bevezették a Persil Power 3 kamrás mosókapszuláikat, amelyek a Persiltől már megszokott tökéletes tisztaságot és hosszantartó frissességet nyújtják.

– A Tomi márkánk vonalán is sok újdonság érkezik. Megújulnak a Tomi mosókapszulák, továbbfejlesztett 3 kamrás kapszulák kerülnek a boltok polcaira új illatvariánsokkal, mint az Orchidea Makadámia olaj vagy a Lótusz virág mandulaolaj. Ezenkívül a Tomi Aromaterápia folyékony mosószerek is megújulnak mind összetételben (természetes illóolajokkal), mind a csomagolásban, valamint itt is bevezetésre kerül egy új illatvariáns a Jázmin Jojoba olaj – sorolja Szirmák-Szabó Viktória.

A Persil márka termékei továbbfejlesztett összetétellel jelentkeznek, amely még hatékonyabb folteltávolítást tesz lehetővé, illetve a fenntarthatóság jegyében a csomagolás is változásokon megy keresztül.

A vállalat folyamatosan azon dolgozik, hogy növelje az újrahasznosított anyagok arányát a csomagolásában. Míg sok Henkel-csomagolás már most is újrahasznosított anyagokból készül, céljuk, hogy 2025-re az újrahasznosított műanyag részarányát minden fogyasztási cikkének csomagolásában több mint 30 százalékra növeljék világszerte. 2020 végén ez az arány 15 százalék körül mozgott.

– A hazai piacra 2020 végén bevezetett Silan Naturals öblítőink minden szempontból a környezetünk és bolygónk megóvására összpontosítanak. A termékek 99%-ban természetes eredetű összetevőkből készülnek, amelyeket környezetvédelmi és társadalmi szempontból felelős forrásból szerzünk be. A Silan Naturals termékek a Vegan Society által minősített 100% vegán formulával rendelkeznek. Mindemellett a termékeink csomagolása a környezetünkre is tekintettel van, a flakonok részben vagy teljes egészében újrahasznosított műanyagból készülnek, valamint újra is hasznosíthatóak – nyilatkozza Pásztor Csilla.

Kímélő összetevők a bőr és a textil védelmében

A Herbow International Zrt. színes és fehér ruhákra kifejlesztett foltkezelő termékei bőr- és környezetkímélő összetételüknek és aktív oxigénes koncentrált hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően nagyobb mennyiségben adagolva sem károsítják a textíliákat, védik a színeket a fakulástól. Nem tartalmaznak optikai fehérítőt.

– Termékfejlesztéseink folyamatosak és jelenlegi – illatmentes, színes ruhákhoz és fehér ruhákhoz kifejlesztetett – formuláink mellett több újdonsággal készülünk az év második felében. Következő innovációnk az utántöltő kiszerelések bevezetése lesz szintén a második félévben – mondja Szeredi Andrea.

A Herbow legfrissebb variációit 2021 áprilisában vezette be a piacra két illatban. A guayaba illatú Be happy! az egzotikus illatok, a hibiszkusz-széna kompozíciójú White love pedig az unisex illatok rajongóinak lett nagy kedvence. A termékek bevezetése alkalmával nagyobb hangsúlyt kapott az online platformokon való megjelenés. //

 

Fogyasztói felmérés a mosószerek egységáráról

Az Európai Mosószer Szövetség (AISE) pán-európai mosási szokások fogyasztói felméréséhez kapcsolódva a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (KOZMOS) hazai felmérést készített a mosószerek egységáráról és a mosási szimbólumok ismeretéről. A felmérést a Kantar piackutató cég végezte el 2020 decemberében Magyarországon online kérdőíves formában, a hazai fogyasztókat reprezentáló 520 fő bevonásával, amiben nők és férfiak is egyenlő arányban vettek részt.

A felmérés elsőként arra keresett választ, hogy a fogyasztók tudják-e azt, hogy az egyes márkák adagolási utasításai eltérhetnek, és emiatt a különböző termékek kilogrammonkénti és literenkénti árai nem összevethetőek. Ez a megkérdezettek 63%-ának ismert és egyértelmű volt.

2004 óta kötelező az Európai Unióban a mosószereken feltüntetni azt, hogy a termékkel 4-5 kg ruha hány átlagos mosása végezhető el. Ezt a termékeken a gyártók szimbólummal jelölik. A felmérésben megkérdezettek 93% felismerte a mosások számát jelző piktogramot, és tisztában volt annak jelentésével.

A válaszadók 83%-a egyetértett azzal, hogy a mosószerek közti választásban segítene, ha minden mosószer árát egy adag, 4-5 kg ruha mosására vetítve tüntetnék fel. Ez összhangban van az AISE korábbi felmérésének eredményeivel is.

A felmérés is azt támasztja alá, hogy a magyar fogyasztók számára a legelőnyösebb az, ha a mosószerek összehasonlítása a termékkel történő átlagos mosás ára alapján történik, ezért szükségessé vált a hazai egységárképzési gyakorlat ilyen irányú átalakítása. //

 

Mosási szokásainkkal nem veszünk tudomást a klímaváltozásról

Annak ellenére, hogy a háztartásigép-gyártók több mint 10 éve bátorítják vásárlóikat arra, hogy ruháikat 30 fokos vagy alacsonyabb hőfokon mossák, az Európában élők közel kétharmada (63 százalék) még mindig 40 vagy magasabb hőfokon mos – derül ki az Electrolux „Igazság a ruhaápolásról” kutatásából. A beszámoló az eddigi legnagyobb tanulmány ebben a témában, amit a svéd vállalat 12 000 felnőtt megkérdezésével készített. Annak érdekében, hogy az Electrolux a fenntarthatóbb ruhaápolási szokásokra ösztönözze a vásárlókat „Mossa, szárítsa és viselje sokáig” néven indított globálisan és Magyarországon kampányt.

A Better Living Program keretében az Electrolux komoly célkitűzéseket fogalmazott meg a ruhaápolás terén: 2030-ig a vállalat szeretné elérni, hogy az öltözékek kétszer olyan tartósak legyenek fele annyi energia használatával. Az Electrolux azért hívta életre az „Igazság a ruhaápolásról” kutatást, hogy megértse a vásárlók szokásait a ruhák gondozása terén, és azt, hogy az emberek mennyire veszik figyelembe a mosás környezetre gyakorolt hatását.

A kutatás egyértelműen bebizonyítja, hogy ez azért fontos téma, mert a mosási szokások megváltoztatása a kulcs a bolygó környezeti tehermentesítésére, emellett egy párbeszéd elindítására a divatiparban. //

Kapcsolódó cikkeink