Magazin: Határtalan Édességek
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont 2018. szeptember 23-án a Határtalan Édességek elnevezésű rendezvénynek, melynek célja a Kárpát-medencében élő nemzetiségek népi süteménykultúrájának bemutatása volt.
Fejlődés, megújulás, innováció, fenntartható fejlődés – csak úgy záporoznak a napi hírekben ezek az elvárások minden területen. Biztos, hogy mindig ez a helyes út? – teszi fel a kérdést Vojtek Éva szakíró, a rendezvény háziasszonya. – Ugyanakkor ezzel párhuzamosan hallunk a GMO-mentes és bioélelmiszerek értékéről, a slow food térnyeréséről, amik elsősorban a hagyományokat kezelik értékként. Vagyis, vissza a gyökerekhez? A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy rendezvény erejéig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tradicionális népi cukrászat milyen értékeket, követendő szemléletet rejt magában.
A süteménymustrával egybekötött workshopon igencsak elcsodálkoztak a látogatók, hogy milyen gazdag a gasztronómiánknak ez az ága. Ritkán látott-hallott édességek kellették magukat az autentikusan megterített díszasztalokon.
Tudta Ön, hogy a fumu egy figurális kalács, melyet különleges alkalmakkor készítenek Zala megye egyes településein? Hallott már a döbröközi likas kalácsról, melyet sóval, borssal ízesített tejfölbe mártogatnak, és lakodalmakkor ezzel tompítják az alkoholt? Ismeri Ön a Szent Ambrus Méz Lovagrendet, mely a méhészeket fogja össze, és mint ilyen elsőként alakult meg Baján? Hogy van a debreceni mézeskalácson kívül egy másik finomság is, az alvés, amelynek alapanyaga a méz?
Hogy a méltán híres rózsafánkot nemcsak olajban lehet kisütni, mert Szabolcsban almával gazdagítják és sütőben sütik? Kóstolta már a székely ricottát – mely orda elnevezésre hallgat – édes batyuban? Szarvason járva, hírét vette-e már a szlovák lepénynek? Gondolta volna, hogy a sváb nuss kindli gluténmentes?
Akik ellátogattak a kiállításra, nemcsak a süteményekkel ismerkedhettek meg, hanem azokkal a tájegységekkel, ahol ezeket a finomságokat készítik és az ott élő népek szokásaival, történelmével is.
A manapság oly divatos gasztrorendezvények sorából – véli Vojtek Éva –, messze kiemelkedett ez az esemény, mely elsősorban nem az evésről, hanem olyan értékek bemutatásáról szólt, amelyeket őrizni, ápolni kell. //
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Magyar Pékszövetség XIV. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2025-ben is meghirdette az ország egyik legrangosabb…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a hazai vendégek többnyire 1-2 éjszakás foglalással utaztak belföldön az első negyedévben
Hosszú hétvége híján főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak…
Tovább olvasom >21. századi csúcshűtőtáska – A nap képe
A Rugged Road hűtőtáskái nagyon könnyűek, nagyon tartósak , strapabírók,…
Tovább olvasom >