Hatalmas forgalomcsökkenés a balatoni éttermekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 04. 00:09

A Napi Gazdaság által megkérdezett balatoni éttermek üzemeltetői előző évhez képest 15-20 százalékos forgalomcsökkenésről számoltak be, de olyan is akadt, aki szerint harmadával kevesebb a vendég, mint tavaly ilyenkor.

Esténként a legnívósabb siófoki, balatonföldvári, füredi, tihanyi, sőt keszthelyi vendéglők jelentős része is szinte kong az ürességtől, a kerthelyiségekben tétlen pincérek álldogálnak. Az áfaemelés tovább növelte a költségeket, azokat pedig a jelenlegi helyzetben szinte senki sem tudja áthárítani a vendégekre. Valamivel jobb helyzetben vannak, akik speciális kínálattal pizzériákat vagy halászcsárdákat működtetnek, illetve akikhez rendszeresen érkeznek csoportok, ám az utóbbinak ára van: a turistákat behozók részére az éttermeknek ugyanúgy fizetni kell, mint az esküvők vagy a rendezvények szervezőinek.
A Napi Gazdaság által megkérdezett, ingatlanforgalmazással is foglalkozó ügyvéd arról számolt be, hogy csupán július utolsó hetében nyolc olyan ügyfél kereste meg, aki kénytelen szabadulni vendéglőjétől. Az eladók döntő többsége az elmúlt időszak során hitelből újította fel, illetve fejlesztette az adott létesítményt, és most, miután a bevételek csökkentek, a törlesztőrészletek pedig emelkedtek, kénytelenek túladni az ingatlanon.


Kapcsolódó cikkeink