Hat hónapja javulnak a gazdasági várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 26. 00:05

A mintegy fél éven át tartó zuhanás után immár ugyanennyi ideje emelkedik a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A javulás azonban lassúbb, mint a romlás volt, még nem beszélhetünk kezdődő optimizmusról.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint októberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kedvezőbb lett.
Az üzleti szférán belül különösen a szolgáltató cégek várakozása javult jelentősen, de az építőipar kivételével a többi ágazaté is kedvezőbb lett.
A kereskedelmi bizalmi index értéke 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentős ingadozást mutat, de összességében enyhe javulás tapasztalható. Októberben jelentős javulást jeleztek a rendelésekre vonatkozó várakozások, de kedvezőbb lett az eladási pozíció megítélése is.
A foglalkoztatási szándék az iparban javult, az építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók körében viszont romlott. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme jelentősen csökkent.  A kereskedelemben októberben – szeptemberhez hasonlóan – összességében nem terveztek árváltozást a következő három hónapban. Jelentősen mérséklődtek a fogyasztók inflációs várakozásai.
A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra töretlenül javulnak, s októberben már meghaladták az egy évvel korábbi – igaz már akkor is nagyon alacsony – szintet. Különösen a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásai lettek kedvezőbbek, de javult a rövidtávú megtakarítási képesség megítélése is. Romlott viszont a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése.
Kapcsolódó cikkeink