Három hét alatt épült fel a 23 méter magas raktárcsarnok

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 24. 00:00

Hazánkban is egyre nagyobb az igény a gyors, gazdaságos, az egyedi építtetői elképzeléseket rugalmasan kiszolgáló építkezési módot jelentő Leier méretregyártott betonelemek iránt.

Az előregyártott Leier betonelemek különösen hasznosak, ha egy ipari létesítményt, például egy logisztikai bázist vagy gyártócsarnokot kell gyorsan tető alá hozni és üzembe állítani. Ezért választotta a Leier termékeket a kecskeméti Phoenix Mecano raktárcsarnok építtetője is. Az ország meghatározó építőanyag-gyártója és annak méretre gyártott betonelemei újabb értékes referenciával gazdagodtak.
Egy raktárcsarnok építésekor vagy bővítésekor különösen fontos, hogy az új létesítmény minél hamarabb működhessen és kezdje el „kitermelni” a befektetett tőkét.
– Ha el lehet érni azt, hogy a felépítendő épület 90-95 százalékban a „tervezőasztalon szülessen meg”, és a kivitelezés során a terveken nem kell változtatni, az eddig soha nem látott mértékben felgyorsíthatja az építkezést. A tervek alapján ugyanis szinte bármilyen méretre gyártott Leier vasbeton építő elemet nagyon gyorsan és pontosan le tudunk gyártani a Leier üzemekben, és pont a szükséges időre, „Just in time”-rendszerben szállítjuk az építkezésre – mondta el Prém Szabolcs, a Leier szakértője.
Nem történt ez másként a Phoenix Mecano raktárépületének bővítésénél sem.
A kivitelezés gyorsasága az előre gyártott betonelemekkel igazán figyelemre méltó. A beruházói döntést a tervezés követte, majd ez év július 10-én elkezdődhetett a gyártás. Az első szállítmány Leier betonelem már július 26-án megérkezett az építkezésre, az utolsó szállítás augusztus 12-én történt. A munkások naponta 215 m2 falat készítettek el kibetonozva, amit 3500 m2 födémezés követett, melyhez a Leier által gyártott kéregfödémet használták. Az épület röpke 14 munkanap alatt érte el a kész állapotot, úgy, hogy a kivitelezésen mindössze 5 fő dolgozott folyamatosan. Ha nem az előregyártott megoldást választotta volna a cég, az építési idő legalább a duplájára nőtt volna a rengeteg helyszíni zsaluzási és vasszerelési munka miatt.
A kecskeméti raktárbővítés is jó példa arra, hogy a megrendelők nagy fontosságot tulajdonítanak a gyorsaság mellett a magas készültségi foknak és a nagyfokú rugalmasságnak. A szakértő szerint a méretre- és előregyártott Leier betonelemek előnyei teljes mértékben és egyértelműen kimutathatók pénzügyi-gazdasági számításokkal: a termékelőnyök mellett a létesítmények gyorsabb átadásából, korábban megkezdett működtetéséből és az ezzel járó bevételekből egyértelműen profitál az építtető, a beruházó.
Kapcsolódó cikkeink