Harmadával nőhetnek idén a kkv-beruházások

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 16. 10:01

A hazai kis- és középvállalkozások több mint fele ért el árbevétel-növekedést tavaly, így pozitívabb jövőképpel, több beruházást és jelentős munkahelybővítést tervezve vágtak neki 2015-nek – derül ki a Budapest Bank kutatásából.

A felmérés szerint a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) tervezett beruházásaik valamivel több mint felét (56 százalékát) hajtották végre tavaly; idén ennél 36 százalékkal több beruházás valósulhat meg. A tavalyi 1,637 milliárdos beruházási összérték után idén a 2,223 milliárd forintot is elérheti a fejlesztésre szánt összeg.

„Azt gondoljuk, hogy a tavalyi évre tervezett, de elmaradt költések nem annyira a vállalkozások beruházási kedvének visszaesését mutatják, hanem sokkal inkább a fejlesztések átütemezésére utalnak. A magyar kkv-k beruházási tervei erősen függenek az EU-­támogatásoktól, amelyekre a vállalkozások már tavaly is számítottak. A források idei elérhetővé válása számításaink szerint lehetővé teszi majd az elhalasztott beruházások megvalósítását” – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője.

Ezt bizonyítja az is, hogy a vállalkozások egyharmada EU-forrást venne igénybe tervezett beruházásaihoz – igaz, ennél is többen vannak (43 százalék), akik saját tőkéből valósítanák meg azokat. Banki hitelt a cégek 11 százaléka venne fel, lízing­gel együtt ez az arány 17 százalék.

Kapcsolódó cikkeink