Hamvas Zoltán: óriási a fejlődés a magyar gasztronómiában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 20. 10:58

Elképesztő fejlődésen ment keresztül a magyarországi vendéglátás az elmúlt tizenöt évben, Budapest pedig a régió egyik gasztronómiai központjává vált – mondta el az M1 aktuális csatornán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy a fővárosban egyre több a nemzetközileg elismert vendéglátóhely, és Budapesten a világ egyik legelismertebb gasztrokalauza, a Michelin immár öt egycsillagos és egy kétcsillagos éttermet tart nyilván.
Elképesztő a fejlődés a tizenöt évvel ezelőtti helyzethez, de akár a mai Varsóhoz vagy Prágához képest is jól áll a magyar főváros – mondta el a szakember, hozzátéve azonban: Bécs még azért még Budapest előtt jár a gasztronómiában.
Nemcsak a Michelin-csillagos éttermekről szól azonban a magyar vendéglátás: a fine diningtól a streetfoodig minden kategóriában működnek minőségi helyek. Mindenféle pénztárcához lehet találni megfelelő éttermet Budapesten, de vidéken is nagyon sok helyen – mutatott rá.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke hozzátette: a magas minőségű éttermeknek nemcsak a turisztikai hatása jelentős, ezeket a konyhákat ugyanis az egyre tudatosabb magyar vendégek is értékelik; az ő arányuk a hazai fine dining éttermekben mintegy 50 százalékos.
A turizmus-vendéglátás 2030-ra akár a GDP 16 százalékát is megtermelheti, de már most is komoly verseny van a szektorban a minőségi munkaerőért – összegzett Hamvas Zoltán. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink