Hamis és tiltott növényvédőszerekkel és műtrágyával kereskedő bűnözői csoportot számoltak fel Romániában és Olaszországban

Szerző: STA Dátum: 2024. 07. 04. 11:00

Hamis és az Európai Unióban betiltott növényvédőszerek, illetve műtrágyák illegális kereskedelmével foglalkozott egy bűnözői csoport, amelyet a román és az olasz hatóságok felszámoltak – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust csütörtökön.

Az elfogott bűnöző ellen nagyszabású csalás, hamisítás és adóelkerülés gyanújával indítottak eljárást (Fotó: Pixabay)

A hágai közlemény szerint a szervezett bűnözői csoport tagjai az egészségre veszélyes, hamisított vagy betiltott növényvédőszereket és műtrágyákat illegális úton Kínából és Szingapúrból hozták az Európai Unió területére. A termékeket hamis címkékkel bio-növényvédőszerként és -műtrágyaként értékesítették.

Az ügy részleteit ismertetve közölték, a román vámhatóságok 2023 februárja és májusa között három, az Európai Unión kívülről érkező gyanús szállítmányra lettek figyelmesek

A növényegészségügyi hatóságok utólagos ellenőrzései megerősítették, hogy hamis vagy Európában tiltott termékekről van szó, hamisított címkékkel. További romániai nyomozások és házkutatások rávilágítottak, hogy a román és olasz állampolgárokból álló szervezett bűnözői csoport Romániában bejegyzett kereskedelmi társaságokat használt a termékek olaszországi értékesítésére. A két érintett ország hatóságainak összehangolt akciója során tíz helyszínen tartottak házkutatást Aradon, Bukarestben, Veronában és Nápolyban. A művelet során a román igazságügyi hatóságok az egyik gyanúsítottat előállították. Az elfogott bűnöző ellen nagyszabású csalás, hamisítás és adóelkerülés gyanújával indítottak eljárást – tájékoztattak.

MTI

Kapcsolódó cikkeink