Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén
Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott – közölte Hajdú Miklós, a város alpolgármestere az MTI-vel.
Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást. Többi között a Balatonról, Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a Halünnephez – tájékoztatott az előkészületekről Hajdú Miklós.
Idén július második szombatján rendhagyó módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak. Nem a városközpontban, hanem városrészenként, 14 helyszínen kisebb csoportokban összegyűlve készíthetnek halászlevet.
Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált, azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából. A négynapos fesztivállá alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.
Idén a koronavírus-helyzet miatt a város kénytelen volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért. Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével 14 kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről és a halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségi médiafelületeken szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >Karácsonykor nem drágul a hal Magyarországon – a nyári hőség ellenére sincs gond az ellátással
A nyári kánikula és az emelkedő gabonaárak ellenére jó hírek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárnyal a gyorskereskedelem Indiában
Az indiai fogyasztók – különösen a fiatalabbak – egyre gyorsabb…
Tovább olvasom >Megújítja digitális hűségprogramját a német REWE Group
Adatvezérelt technológiákkal átfogoan megújítja a REWE és Penny vásárlók számára…
Tovább olvasom >Bezárja zambiai üzemét a Lactalis
A Lactalis Csoport bizonyos piaci dinamikákra hivatkozva bezárja zambiai üzemét…
Tovább olvasom >