Halkolbász: a kalandvágyó ínyencek étele
Ma már tudjuk, hogy a halételek egészségesek, étrendi hatásuk kiváló, ennek ellenére csak igen lassan nő a hazai fogyasztás. A halhoz értő emberek a legváltozatosabb módjait találják ki a fogyasztás-ösztönzésnek, hogy gasztronómiai élményekkel becserkésszék a fogyasztót. A halfasírt, halchips és haltartár mellett most itt a halkolbász is, amelynek készítésére lovagrend is szerveződött. A halételek között ez az egyetlen, amelynél a halhúst darálják, gyúrják és, ahogy a valódi kolbászt, bélbe töltik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Legendák és mítoszok vannak arról, hogy a világ tájain a halételek között volt-e olyan, melyet bélbe töltöttek. Mi magunk sem tudjuk. De az, hogy valaki ilyet folyamatosan készítsen és fesztiválokon népszerűsítse, tényleg a lovagrendhez kötődik – mondta Sipos László, a Magyar Halkolbász Lovagrend elnöke.
A Magyar Halkolbász Lovagrend 2008-ban alakult, egy halételeket és a horgászatot kedvelő baráti társaságból nőtt ki. Amikor az első fesztivált megrendezték, mintegy 150 ismerősük gyűlt össze egy parkban. Nem számítottak ekkora érdeklődésre. Azóta azonban minden évben megrendezik május és június fordulóján a Szolnoki Halkolbász- és Halételfesztivált – mesélte.
Igyekeznek együtt dolgozni a gasztronómiával foglalkozó emberekkel, a szakmával, a haltenyésztőkkel, a halfeldolgozókkal, illetve a közönséggel. A halkolbászkészítés fázisai: pucolás, filézés, darálás, fűszerezés, gyúrás és töltés. A végén pedig az elkészült kolbászt megsütik. A fesztiválokon a közönségnek lehetősége van megkóstolni a végeredményt – tette hozzá. (hirado.hu, Kossuth Rádió, Hajnal-táj)
Kapcsolódó cikkeink
Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >Ez volt a 2024. év a horgászat és a halgazdálkodás világában
Hatodik alkalommal készült el a horgászvizek egységes éves horgász jelenléti,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >