Hagyomány és Evolúció 2008

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

– A verseny legnagyobb eredményének azt tartom, hogy a jelentkezők száma csaknem elérte a félszázat – értékelte az eredményeket lapunk kérésére Segal Viktor zsűritag. – Szakmai mércével mérve kifejezetten magas színvonalú versenyt láttunk, és örvendetes volt, hogy nemcsak konyhafőnökök, hanem sous-chefek és szakácsok is szép számmal mérették meg magukat. Az eredmények pedig nemcsak a résztvevők lelkesedését, hanem felkészültségét és kreativitását is igazolták. A zsűri elé kerülő tányérokon „átjött” a rengeteg munka, amit a versenyzők a versengésbe fektettek. Számomra a legörömtelibb jelenség az volt, hogy a kevesebb több elve érvényesült, a jelentkezők azt az irányvonalat képviselték, ami az én filozófiámnak megfelel, az egyszerűség került a középpontba. Az íz a legfontosabb, ezt követi a látvány. Nagy örömmel láttam az alapanyagok között olyan elemeket, mint az édeskömény, amely jelenleg itthon nem kapja meg az őt megillető fontosságot.
A szakember szerint szervezettségben és rendezésben sokat fejlődött a verseny az első próbálkozáshoz képest, és ez a fejlődés lemérhető volt a versenyzők teljesítményén is. Ezzel együtt a konyhai zsűri – nem kisebb nevek, mint például Mózes Péter és Bíró Lajos – komoly hiányosságokat is tapasztalt munka közben, de ezek elsősorban munkaszervezési problémák, vagy épp a szakmai finomságok – húsok, halak tisztítása, késhasználat – voltak. Az ilyesmi, ha a dobogó tekintetében nem is, de a rangsor kialakulásakor helyezéseket eldöntő szempontnak bizonyult.
A végső sorrend kialakítása nehéz volt, hiszen a zsűri tagjai által adott pontszámok összesítésekor csak minimális különbségek voltak. Ugyanakkor a versenyzők munkáján, prezentációján látszott, hogy egy kevésbé jól sikerült tányér csak a pillanatnyi indiszponáltság eredménye-e: aznap, abban a pillanatban nem sikerült kihozni a maximumot.
Érdekes momentum volt, hogy a zsűriben ülő Michelin-csillagos szakemberek a munka során az egyik versenyzőt segítő kolléganő munkáját is annyira figyelemreméltónak találták, hogy a hölgy különdíjként külföldi stázsolási lehetőséget nyert.

A „Hagyomány és Evolúció 2008” verseny dobogósai:
Széll Tamás (sous-chef, Onyx étterem, Budapest)
Molnár Gábor (konyhafőnök, Klassz bisztró, Budapest)
Sárközi Ákos (sous-chef, Alabárdos, Budapest)


Kapcsolódó cikkeink