Ha már luxus, a hongkongiak megmutatják

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 26. 00:00

A piacelemző Synovate nemzetközi, luxuscikkekre vonatkozó attitűdvizsgálata szerint Hongkongban élnek a legtöbben, akik a luxustermékeket nem csupán megveszik, de mutogatják is, birtoklásukat életformaként kezelik.

A 11 országra kiterjedő felmérés szerint a fogyasztók 47 százaléka preferálja a látható márkajelzéssel ellátott termékeket, míg 34 százalékuk inkább a diszkrétebb holmikat kedveli. A vizsgált piacok közül India (79%), Hongkong (68%) és az Egyesült Arab Emírségek (58%) lakói választják a legnagyobb arányban a márkajelzett cikkeket, míg Brazíliában (51%), Franciaországban (47%) és az Egyesült Királyságban (46%) vannak a legtöbben, akik a látható logó nélküli termékeket kedvelik.
A válaszadók 28 százaléka különlegesnek érzi magát a lusxuscikkek megvásárlásától, 27 százaléka a minőség és viselet érzését szereti, 14 százalékuk pedig a márka hírnevét értékeli. A fogyasztói csoportok közül az amerikaiak (45%) és a britek (44%) kedvelik leginkább a különlegesség érzetét. Szintén a britek (35%) és az amerikaiak (32%), valamint a franciák (32%) azok, akik a minőséget szeretik, végül az indiaiak (28%), franciák (20%) és hongkongiak (20%) azok, akik a legnagyobb arányban adnak a márka reputációjára.
A kutatást elemző szakértők szerint a hongkongiak számára a márkajelzés státusszimbólum, amely az anyagi jólétet jelzi. Ezt bizonyítja azt is, hogy a 49 százalékos nemzetközi átlaggal szemben a hongkongiak 70 százaléka nem vásárol használt cikkeket, csakis az újat fogyasztja.
Vásárlásai során a 11 ország fogyasztóinak átlagosan 28 százaléka mérlegeli a lehetséges alternatívákat, mielőtt választ. A Hongkongban élők 29 százaléka ugyanakkor, ha meglát valamit, amiről úgy érzi, hogy kell neki, mindenképpen megveszi. Ez az arány 10 százalékkal magasabb, mint a nemzetközi átlag.
A Synovate kutatása szerint a Hongkongban élők 61 százaléka a médiában megjelenő hírességeken méri le, hogy melyek az aktuálisan divatos márkák. Ugyanez az arány nemzetközi szinten 48 százalék – közli a vizsgálat eredményeit tartalmazó ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevélét az  mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink