Gyengébb szőlőtermés, alacsonyabb árak a szekszárdi borvidéken
Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak az idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a termelők.
Az MTI-nek nyilatkozó borászok szerint a rosszabb termést elsősorban az esős időjárás és a nyáron is fellépő lisztharmatfertőzés okozta.
Módos Ernő borász, az Alisca Borrend nagymestere elmondta: a korai, már leszüretelt rizlingszilváni, csabagyöngye az elvárt mennyiségű és minőségű volt, a többi fajtáról azonban ezt nem lehet elmondani, a botritis fertőzés a chardonnay-t, az olaszrizlinget is megtizedelte. A kék szőlők között az oportót alacsony mustfokkal szüretelték, a kadarkát viszont több gazdálkodó nem is szedte le, olyan rossz minőségű volt a termés a szeptemberi esők miatt.
A 2500 hektáros borvidék legnagyobb részén, 630 hektáron termő kékfrankos mustfoka a tavalyi 20,5-es, 21-es értékhez képest jó, ha a 18-at eléri, és a szokásos hektáronkénti százmázsás termés helyett 60-70 mázsa szőlő várható egy hektáron – tette hozzá.
Elmondása szerint a legnagyobb terméskiesést a kisebb termelők szenvedték el, a nagyobb, gépesített gazdaságoknak több lehetőségük volt a védekezésre.
A borász véleménye szerint az idei évjáratú borokat inkább kommerszebb tételekkel házasítják majd a borászatok. Sokan rozét készítenek az idei szőlőből, ami „menekülő útvonal” számukra. Idei rozé biztosan lesz a polcokon, nagy vörösbor legfeljebb az októberi szüretelésű cabernet-fajtákból készülhet – jegyezte meg.
Ferenc Vilmos borász, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke arról számolt be, hogy jellemzően 20-30 százalékkal kisebb mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a borvidéken, ahol az alacsony mustfok mellett a szőlő viszonylag magas savtartalma is gondot jelent.
Közlése szerint a tavalyi 130-140 forinttal szemben most a gyengébb minőség miatt 80-90 forintot kínálnak egy kilogramm szőlőért. Hozzátette: a 2013-as, magasabb szőlőárak miatt sok borászat importált olcsó olasz bort, ami növeli az óborkészletet.
Nagy István, az 1300 hektáros ültetvényen működő bátaszéki hegyközség elnöke arról tájékoztatott, hogy a merlot-ból 80, a kékfrankosból 90 mázsás termésre számítanak. A kékfrankos kilogrammjáért a tavalyi 120 forint helyett az idén 95 forintot kínálnak a feldolgozók. Az elnök szerint a hegyközségi területen csak két-három borászatnak van jelentősebb átmenő készlete. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >