Gundel-díj 2017
A 16 tagból álló Kitüntetési Bizottság az idei Gundel Károly-díjat a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosának, Csapody Balázsnak adományozta.
Csapody Balázs a Balaton déli partján évek óta küzd a régió alapanyagainak, borainak sikeréért. Étterme a déli part legkiemelkedőbb vendéglátóhelye: a közismert Kistücsök minden étteremjáró számára a minőséget jelenti. A szakember küldetésének tartja a régió fejlesztését, hogy az hosszú távon a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé nőjön fel. Lokálisan gondolkozik, törekszik a helyi termelőkkel való együttműködésre, termékeik felhasználására.
Csapody Balázs maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében való részvételével, ahol közreműködésének köszönhetően a SVÉT éttermek is bemutatkozhattak – óriási sikerrel. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért, konyhán és vendégtérben egyaránt.
A Kistücsök tulajdonosa megszámlálhatatlan előadással, oktatási projektekkel járult hozzá a szakma modern kori fejlődéséhez az egész ország területén. Csapody Balázs a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, 2014-ben elnyerte az ipartestület által adományozott „Év vendéglőse” címet.
A szakember közösségi oldalán így köszönte meg az elismerést: „Sok még a teendőnk a honi gasztronómiáért, még nagyon az út elején járunk, hogy olyan legyen az éttermi kultúra, a mezőgazdaság, állattartás és legfőképpen az oktatás, amilyet szeretnénk. A megkezdett út helyes, további munkára fel! Én ezért fogok dolgozni világéletemben.”
A Gundel díjat eddig a következő kollégák nyerték el:
• 2014: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz)
• 2015: Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos
• 2016: Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz)
A díjátadóra 2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az ipartestület hagyományos év végi Gálaebédjén, ahol a szakma számos meghatározó alakja mellett a sajtó képviselői is nagy számban részt vesznek.
Az idei Gálaebéden a szervezők a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek, az ő Magyar–francia szakácskönyve (1881) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séfcsapat, Bicsár Attila vezetésével. //
Kapcsolódó cikkeink
A család, a csapat és én
Az Év Vendéglőse díjat idén a soproni Erhardt Étterem, Panzió…
Tovább olvasom >MVI-konferencia a SIRHÁ-n
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan…
Tovább olvasom >A balatoni vendéglátósok mérsékelt áremelkedést terveznek az idei szezonban
A Balaton környékén működő vendéglátóhelyek a tavalyi inflációnál jóval alacsonyabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >