Gundel-díj 2017

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 10. 28. 09:55

A 16 tagból álló Kitüntetési Bizottság az idei Gundel Károly-díjat a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosának, Csapody Balázsnak adományozta.

Csapody Balázs a Balaton déli partján évek óta küzd a régió alapanyagainak, borainak sikeréért. Étterme a déli part legkiemelkedőbb vendéglátóhelye: a közismert Kistücsök minden étteremjáró számára a minőséget jelenti. A szakember küldetésének tartja a régió fejlesztését, hogy az hosszú távon a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé nőjön fel. Lokálisan gondolkozik, törekszik a helyi termelőkkel való együttműködésre, termékeik felhasználására.

Csapody Balázs maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében való részvételével, ahol közreműködésének köszönhetően a SVÉT éttermek is bemutatkozhattak – óriási sikerrel. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért, konyhán és vendégtérben egyaránt.

A Kistücsök tulajdonosa megszámlálhatatlan előadással, oktatási projektekkel járult hozzá a szakma modern kori fejlődéséhez az egész ország területén. Csapody Balázs a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, 2014-ben elnyerte az ipartestület által adományozott „Év vendéglőse” címet.

A szakember közösségi oldalán így köszönte meg az elismerést: „Sok még a teendőnk a honi gasztronómiáért, még nagyon az út elején járunk, hogy olyan legyen az éttermi kultúra, a mezőgazdaság, állattartás és legfőképpen az oktatás, amilyet szeretnénk. A megkezdett út helyes, további munkára fel! Én ezért fogok dolgozni világéletemben.

A Gundel díjat eddig a következő kollégák nyerték el:

2014: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz)

2015: Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos

2016: Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz)

A díjátadóra 2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az ipartestület hagyományos év végi Gálaebédjén, ahol a szakma számos meghatározó alakja mellett a sajtó képviselői is nagy számban részt vesznek.

Az idei Gálaebéden a szervezők a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek, az ő Magyar–francia szakácskönyve (1881) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séfcsapat, Bicsár Attila vezetésével. //

Címkék: ,