Gundel-díj 2017
A 16 tagból álló Kitüntetési Bizottság az idei Gundel Károly-díjat a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosának, Csapody Balázsnak adományozta.
Csapody Balázs a Balaton déli partján évek óta küzd a régió alapanyagainak, borainak sikeréért. Étterme a déli part legkiemelkedőbb vendéglátóhelye: a közismert Kistücsök minden étteremjáró számára a minőséget jelenti. A szakember küldetésének tartja a régió fejlesztését, hogy az hosszú távon a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé nőjön fel. Lokálisan gondolkozik, törekszik a helyi termelőkkel való együttműködésre, termékeik felhasználására.
Csapody Balázs maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében való részvételével, ahol közreműködésének köszönhetően a SVÉT éttermek is bemutatkozhattak – óriási sikerrel. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért, konyhán és vendégtérben egyaránt.
A Kistücsök tulajdonosa megszámlálhatatlan előadással, oktatási projektekkel járult hozzá a szakma modern kori fejlődéséhez az egész ország területén. Csapody Balázs a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, 2014-ben elnyerte az ipartestület által adományozott „Év vendéglőse” címet.
A szakember közösségi oldalán így köszönte meg az elismerést: „Sok még a teendőnk a honi gasztronómiáért, még nagyon az út elején járunk, hogy olyan legyen az éttermi kultúra, a mezőgazdaság, állattartás és legfőképpen az oktatás, amilyet szeretnénk. A megkezdett út helyes, további munkára fel! Én ezért fogok dolgozni világéletemben.”
A Gundel díjat eddig a következő kollégák nyerték el:
• 2014: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz)
• 2015: Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos
• 2016: Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz)
A díjátadóra 2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az ipartestület hagyományos év végi Gálaebédjén, ahol a szakma számos meghatározó alakja mellett a sajtó képviselői is nagy számban részt vesznek.
Az idei Gálaebéden a szervezők a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek, az ő Magyar–francia szakácskönyve (1881) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séfcsapat, Bicsár Attila vezetésével. //
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >