A biztonság a gumi minőségén múlik – Gördülő gazdasági előnyök

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 07. 19. 10:03

Biztonságos közlekedés, a jármű és az utak kímélése, jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el megfelelő abroncsok kiválasztásával. Az anyagi megtakarítás mellett a szállítmányozásban használt megfelelő gumik hozzájárulnak a cégek biológiai lábnyomának csökkentéséhez, a fenntartható gazdálkodás kialakításához.

A piacvezető Abroncs Kereskedőház számára stratégiai terület a flottaüzletág. Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője elmondta:

– Az ország és legkorszerűbb gumiszervizei, nagy raktárkészletünk és komplett logisztikai hátterünk miatt ideális partnerei vagyunk az autópark-kezelő cégeknek, a multinacionális nagyvállalatoknak és a kisebb vállalkozásoknak is. Csúcsszezonban budapesti telephelyeinken több mint 1500 autót tudunk egy napon belül átszerelni, és a helyszíni szerelési kapacitásunk is eléri a napi 300 autót. Jelenleg több mint 30 gyártó abroncsait forgalmazzuk, a folyamatosan rendelkezésre álló gumiabroncs-raktárkészletünk meghaladja a 400 ezer darabot. Az elmúlt években összesen 3 milliárd forintos fejlesztést hajtottunk végre a Komárom-Esztergom megyében található Baj községben, ahol a kerékhotelünkben több mint 120 ezer autógumit tárolunk két szezon között. 2016-tól cégünk a Castrol prémium minőségű kenőanyagainak kiemelt forgalmazója lett. Egyebek mellett olyan csúcsminőségű termékek is idetartoznak, amelyet prémium személyautókban használnak. Ezenkívül a márkakereskedéseknek kizárólag a cég szállítja a magas minőségű Castrol kenőanyagokat.


Tiszay Árpád
kereskedelmi vezető
Abroncs Kereskedőház

Defekttűrő abroncsok minden gépkocsira

Egy biztonságos, nedves úton is jó tapadási képességű, minőségi abroncs megelőzheti, vagy jelentősen csökkentheti a gazdasági károkat. Ezenkívül egy megfelelő kopási tényezővel rendelkező, tartósabb abroncsot később kell leselejteztetni, ezáltal a tulajdonosnak kisebbek a költségei, és kevesebb hulladék keletkezik:

– Becslések szerint Magyarországon mintegy 3 millió elhasznált abroncs begyűjtéséről kell gondoskodni évente. Az Abroncs Kereskedőház havonta több mint 300 tonna selejtes autógumit gyűjt be partnereitől. Újdonságot jelentenek az – eredetileg nem defekttűrővel szerelt gépkocsikra is elérhető – defekttűrő abroncsok, amelyek a technológiai kialakításuk révén lehetővé teszik, hogy defekt esetén is biztonságosan meg tudjunk tenni akár 50-80 kilométert. Az Európai Parlament előírása szerint a 2014. november elseje után forgalomba hozott személygépjárműveket járműbe épített gumiabroncsnyomás-figyelő rendszerrel (Tire Pressure Monitoring System – TPMS) kell ellátni. Az egyenletes nyomás alatt lévő abroncsokkal és azok monitorozásával a cél az utazásbiztonság növelése, a balesetek csökkentése. Emellett az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid­kibocsájtás is mérséklődik. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek az abroncsaik időben történő cseréjére, mert a hírek szerint baleset esetén a biztosítók is vizsgálni fogják, hogy milyen gumi volt a kárt okozó autón.

Tiszay Árpád úgy látja, hogy a gumiabroncsok ára emelkedni fog:

– Az első áremelések itthon márciusban elindultak. Ennek oka, hogy a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok ára drasztikusan emelkedett. Annak ellenére, hogy most bizonytalanok a piaci kilátások és éppen lassulóban van a tőzsdei nyersanyag-áremelkedés, a téli gumiabroncsok árát biztos érinteni fogja az emelkedés. A keresletnövekedés is felfelé hajtja az árakat. A rákövetkező 1-2 évre a vásárlók számára észrevehető mértékű csökkenést nem várunk.

Magyar fejlesztések

Kannan Prabhakar az Apollo Tyres Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a cég magyarországi beruházását ismertette:

– Az Apollo Tyres gyöngyöshalászi gyára a Hollandiában található, meglévő üzem gyártókapacitását egészíti ki, Apollo és Vredestein márkájú abroncsokat készít az európai piacra. A vállalat emellett megcélozza az úgynevezett OE-piacot is, vagyis a nagy autógyártók első szerelésű abroncsainak beszállítójává szeretne válni. Ebben a stratégiában kulcsszerepe lesz a magyar zöldmezős beruházásnak, hiszen az új gyár szélesebb termékpalettával szolgálja ki az európai piacot. A magyar Apollo gyárból kigördülő abroncsoknak köszönhetően piaci részesedésünk jelentős növekedésére számítunk Európában, már az elkövetkezendő néhány évben is. Az első építési fázis befejeztével a gyár évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer darab busz- és tehergépjármű-abroncsot fog előállítani. Az Apollo Tyres jelenleg több mint 400 embert foglalkoztat Gyöngyöshalászon. A nemrég felavatott gyöngyöshalászi Apollo Tyres üzem nemcsak a személyautó-abroncsok, hanem a tehergépjárművekre és buszokra szánt változatok gyártásáért is felelős lesz Európán belül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar gyárnak stratégiai szerepe lesz, hozzájárulva a tervhez, hogy növeljük jelenlétünket az európai piacon. Az Apollo a legnagyobb autógyártókkal dolgozik együtt. Célkitűzésünk, hogy mi szállítsuk azokat az abroncsokat, amelyek a vezető autómárkák gépkocsijaira kerülnek már a gyártás során, vagyis, hogy csereabroncsokra fókuszáló cégből első szerelésű abroncsok szállítójává váljunk. A vállalat célja, hogy 2020-ra 800 viszonteladó partnere legyen Európában. Az Apollo Tyres európai kutatás-fejlesztési kapacitásait is erősíti, fejleszti. Nagyon büszkék vagyunk a duális képzési programunkra, melynek során két Heves megyei középiskolával, valamint a Miskolci Egyetemmel alakítottunk ki együttműködést. Az abroncsgyártó szakemberek következő generációját neveljük ki. Másfelől az Apollo Tyres hitvallásának része az is, hogy bekapcsolódik környezete társadalmi életébe, továbbá, hogy környezetvédelmi programokat valósít meg. A Bükki Nemzeti Parkban a természeti értékek megőrzését több alkalommal is támogattuk, illetve a környező településeken élő emberek életminőségét javító programokat valósítottunk meg. Az Apollo Tyres a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban játszószobát alakított ki, segített az intézménynek, hogy játékokat vehessen, és közösségi eseményeket rendezhessen. Ezek a játékok, tavaly 3500 gyermek gyógyulásához járultak hozzá.


Kannan Prabhakar
ügyvezető igazgató
Apollo Tyres Hungary

Teljes körű kerékszolgáltatás

Kőszegi Zoltán a Michelin Hungária Kft. teherabroncs-értékesítési vezetője kiemelte:

– A Michelin márkához híven kiegyensúlyozott, hosszú élettartamú termékeket kínálunk, melyek az életciklusuk végéig megőrzik menettulajdonságaikat. A szállítás típusától, a felhasználás körülményeitől, az úthasználattól függően kínáljuk abroncsainkat, a termékkínálatunk minden tevékenységet lefed. A teherabroncsaink újrafutózhatók, illetve új és futózott állapotban is utánvághatók. Szolgáltatásaink és applikációink hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhasználók a fő tevékenységükre, a szállításra koncentrálhassanak, tervezhető, megbízható, folyamatos munkát végezhessenek fölösleges kiesés és állásidő nélkül. A legnagyobb flottáknak szóló Michelin Solutions szolgáltatásunk teljeskörű abroncsgazdálkodásról szól, ebben az esetben nem is abroncsért fizet az ügyfél, hanem kizárólag a futott kilométerért, amely díj már tartalmaz minden, az abroncsgazdálkodáshoz köthető költséget. Emellett regisztrált ügyfeleinknek OnCall asszisztansz szolgáltatást nyújtunk, mely 24 nyelven, a hét minden napján elérhető, bárhol Európában. Újdonságként, a nehéz terepen és építkezéseken dolgozó, Michelin XWORKS termékeket használó fuvarozók számára 2016-ban bevezettük a sérülésgaranciát.


Kőszegi Zoltán
teherabroncs-értékesítési vezető
Michelin Hungária

A folyamatosan változó európai közösségi szabályozás keretében a fuvarvállalatoknak egyre szigorodó CO2-kibocsátási előírásoknak kell megfelelniük. Kőszegi Zoltán kihangsúlyozta, hogy a jármű fogyasztásának közel egyharmadáért a gumiabroncsok felelősek, ezért érthető az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok segítségével elérhető megtakarítás iránti érdeklődés:

– Annak érdekében, hogy segítse a felhasználókat a megfelelő döntés meghozatalában, az Európai Közösség megalkotta az 1222/2009/EK rendeletet. 2012 novemberétől kezdve minden, az EU-ban értékesített új gumiabroncson fel kell tüntetni egy speciális címkét. A rendelet szerint, a gumiabroncsokat osztályokba sorolják A-tól G-ig, a teljesítményük alapján három kulcsfontosságú területen: gördülési ellenállás, kapaszkodás nedves úton, valamint zajkibocsátás. Ma már a Michelin – elsőként a teherabroncsgyártók között – olyan új termékeket fejleszt és kínál, amelyekkel az is lehetséges, hogy kizárólag „A” energiahatékonyságú (AAA) abronccsal szereljék fel a fuvarozók a járműveiket, és ezáltal megtakarítsanak – a BBA minősítésű abroncsokkal szerelt szerelvényhez képest – mintegy 1 l üzemanyagot 100 kilométerenként. Ezzel 26,6 g-mal csökkenthetik a CO2-kibocsátást is, kilométerenként. A teherabroncs első életciklusában ez átlagosan 500 ezer forint megtakarítást jelent üzemanyagköltségben, a továbbra is kitűnő biztonsági és élettartam-teljesítmény mellett. Az „A” besorolású Michelin X LINE ENERGY termékcsalád jellemzői, és egy egyszerű, fogyasztást összehasonlító kalkulátor megtalálható a transport.michelin.hu oldalon. //

Kapcsolódó cikkeink