Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?
Élelmiszer-hulladékból kinyert gombalapú fehérjékből készülhet az új húshelyettesítő termék, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül a növényi alapú fehérje egy fenntarthatóbb alternatívájaként – a projekten szingapúri tudósok dolgoznak.

Az alap a kétspórás csiperke
A fehérjét olyan gombákból nyerik, amelyek a tápanyagban gazdag élelmiszer-hulladék alapját képezik, mivel így nem csak több fehérje, de több vas és aminosav is kerül a gombákba. A szingapúri NTU egyetem élelmiszertudományi és -technológiai programjának kutatócsoportja szerint ez egészségesebb és táplálóbb megoldás, mint a növényi alapú alternatív húsok, amelyekben jellemzően borsót, csicseriborsót, búzaglutént és szóját használnak fő összetevőként.
Az NTU munkatársai által kifejlesztett termék alapja a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), amely a szakemberek szerint jóval közelebb áll a húshoz, mint a megszokott növényi alapú húshelyettesítők. Utóbbiakat gyakran éri az a kritika, hogy rengeteg fűszerre van szükség a megfelelő ízhatás elérésére, a feldolgozási folyamat során elveszítik a szükséges vitaminok jelentős részét, azonkívül kevesebb tápanyagot is tartalmaznak, mint a húsok és a gombák.
A szakértők szerint a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gombaalapú fehérje ízvilágában a sült csirkéhez lesz hasonló, de a legnagyobb diadal szerintük mégis csak az, hogy így az élelmiszerhulladék is feldolgozásra kerül ahelyett, hogy a környezetet szennyezné.
Kapcsolódó cikkeink
Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Európában és itthon is nő a gombafogyasztás
Az uniós gombatermesztés meghaladta az egymillió tonnát, Magyarország is egyre…
Tovább olvasom >IDEAAL™: a forradalmi szuperfehérje – Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény –…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Húsvéti trendek: mit keresnek idén a vásárlók?
Tavaly márciusban, húsvét előtt közel 90 ezer doboz, azaz csaknem…
Tovább olvasom >