Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?
Élelmiszer-hulladékból kinyert gombalapú fehérjékből készülhet az új húshelyettesítő termék, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül a növényi alapú fehérje egy fenntarthatóbb alternatívájaként – a projekten szingapúri tudósok dolgoznak.

Az alap a kétspórás csiperke
A fehérjét olyan gombákból nyerik, amelyek a tápanyagban gazdag élelmiszer-hulladék alapját képezik, mivel így nem csak több fehérje, de több vas és aminosav is kerül a gombákba. A szingapúri NTU egyetem élelmiszertudományi és -technológiai programjának kutatócsoportja szerint ez egészségesebb és táplálóbb megoldás, mint a növényi alapú alternatív húsok, amelyekben jellemzően borsót, csicseriborsót, búzaglutént és szóját használnak fő összetevőként.
Az NTU munkatársai által kifejlesztett termék alapja a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), amely a szakemberek szerint jóval közelebb áll a húshoz, mint a megszokott növényi alapú húshelyettesítők. Utóbbiakat gyakran éri az a kritika, hogy rengeteg fűszerre van szükség a megfelelő ízhatás elérésére, a feldolgozási folyamat során elveszítik a szükséges vitaminok jelentős részét, azonkívül kevesebb tápanyagot is tartalmaznak, mint a húsok és a gombák.
A szakértők szerint a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gombaalapú fehérje ízvilágában a sült csirkéhez lesz hasonló, de a legnagyobb diadal szerintük mégis csak az, hogy így az élelmiszerhulladék is feldolgozásra kerül ahelyett, hogy a környezetet szennyezné.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar fejlesztésű technológia segítheti a gombatermesztést
Magyar fejlesztésű technológiával kiváló vízmegtartó képességű takaróföld állítható elő csiperketermesztéshez…
Tovább olvasom >A gombatermesztés hatékonyabbá tételére dolgoznak ki új megoldást
A gombatermesztés hatékonyságának javítására dolgoznak ki új megoldást a Nemzeti…
Tovább olvasom >A gomba dala – A nap videója
Az Ableton német zenei szoftvercég gombára csatlakoztatott érzékelőkkel méri a…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >