Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?
Élelmiszer-hulladékból kinyert gombalapú fehérjékből készülhet az új húshelyettesítő termék, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül a növényi alapú fehérje egy fenntarthatóbb alternatívájaként – a projekten szingapúri tudósok dolgoznak.
A fehérjét olyan gombákból nyerik, amelyek a tápanyagban gazdag élelmiszer-hulladék alapját képezik, mivel így nem csak több fehérje, de több vas és aminosav is kerül a gombákba. A szingapúri NTU egyetem élelmiszertudományi és -technológiai programjának kutatócsoportja szerint ez egészségesebb és táplálóbb megoldás, mint a növényi alapú alternatív húsok, amelyekben jellemzően borsót, csicseriborsót, búzaglutént és szóját használnak fő összetevőként.
Az NTU munkatársai által kifejlesztett termék alapja a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), amely a szakemberek szerint jóval közelebb áll a húshoz, mint a megszokott növényi alapú húshelyettesítők. Utóbbiakat gyakran éri az a kritika, hogy rengeteg fűszerre van szükség a megfelelő ízhatás elérésére, a feldolgozási folyamat során elveszítik a szükséges vitaminok jelentős részét, azonkívül kevesebb tápanyagot is tartalmaznak, mint a húsok és a gombák.
A szakértők szerint a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gombaalapú fehérje ízvilágában a sült csirkéhez lesz hasonló, de a legnagyobb diadal szerintük mégis csak az, hogy így az élelmiszerhulladék is feldolgozásra kerül ahelyett, hogy a környezetet szennyezné.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar gombatermesztés helyzete és kilátásai: innováció és fenntarthatóság az ágazatban
A magyar gombatermesztés az agrárgazdaság egyik különleges és kiemelkedő ágazata,…
Tovább olvasom >Nagy István: Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig…
Tovább olvasom >Élelmiszermentő Központ: Az élelmiszer értékes erőforrás, ne pazaroljuk el!
Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad veszni hagyni, főleg,…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >Márton-nap előtt: drágulásra számíthatunk a liba és kacsa esetében?
November 11-én, Szent Márton napján a hagyomány szerint libát illik…
Tovább olvasom >Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >