Gluténmentes, gyorsfagyasztott tésztaspecialitásokat vezet be a Gergely Gasztronomi

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 29. 12:03

A Gergely Gasztromoni Kft. hagyományos családi receptek alapján, gyorsfagyasztott, töltött és töltetlen tésztaféléket gyárt és értékesít országszerte immár 22 éve. A hazai tulajdonú vállalkozás új, gluténmentes specialitásokkal bővíti áruválasztékát. A gluténmentes Gergely Szilvás Gombóc, Túrógombóc és Szilvalekváros Derelye megfelelnek a törvényi előírásoknak, gyártásuk pedig nemzetközileg akkreditált körülmények között zajlik, hogy tökéletesen megfeleljenek a speciális, gluténmentes étrend követelményeinek.

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun-betegség, melyet a kalászos gabonafélékben található glutén okoz. A lisztérzékenységben szenvedőknél a glutén fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat és súlyosabb esetben tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Gyógyítani egyelőre nem lehet, de megfelelő, gluténmentes diétával a betegek tünetmentesek lehetnek.


„Magyarországon a betegséget gyakrabban diagnosztizálják felnőttek, mint gyerekek körében, az érintettek száma száz-kétszázezer lehet, ugyanakkor csupán 10-15 % a diagnosztizált betegek aránya. Számukra a gluténmentes diéta az egyetlen megoldás, mellyel teljes, tünetmentes életet élhetnek. A hazai gluténmentes élelmiszerek választékában ma még vannak hiányosságok, elsősorban a garantáltan gluténmentes, biztonságos készételek kínálatának bővítésére van igény. Ezért is örülünk, hogy mostantól olyan termékek is elérhetők lesznek a lisztérzékenyek számára, mint a gyorsfagyasztott szilvás gombóc, túrógombóc vagy szilvalekváros derelye” – mondta Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke.

Azzal, hogy mostantól gyorsfagyasztott formában vásárolhatnak a betegek szilvás gombócot vagy túrógombócot, valójában nemcsak elérhetővé válik számukra a tradicionális magyar konyha egy újabb szelete gluténmentes formában, de a mindennapi életük is könnyebbé válik, hiszen akár 10 perc alatt elkészíthetik ebédjüket vagy vacsorájukat.

„Egy olyan speciális étrend esetében, mint a gluténmentes diéta, fokozott figyelmet kell szentelni annak, hogy mennyi és milyen táplálékra van szüksége a szervezetnek. Dietetikusként egy korszerű, a mindennapi élethez könnyedén igazítható diéta összeállításakor nem csak abban segítjük a betegeket, hogy milyen nyersanyagokat, élelmiszereket fogyasszanak, de különböző elkészítési módokat is tanácsolunk nekik, hiszen ez nagymértékben befolyásolja az emészthetőséget, az ételek ízét és az élelmiszerek hasznosulását a szervezetben. Mostantól javasolhatjuk majd nekik, hogy túrógombócot vagy szilvalekváros derelyét is fogyaszthatnak” – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A Gergely Gasztronomi Kft. új, gluténmentes termékei – ahogy a gyártó kínálatában megtalálható többi termék is – természetes alapanyagokból készülnek, tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaznak, és a hagyományos ízvilágot képviselik. A gluténmentes szilvás gombóc, túrógombóc és szilvalekváros derelye nem tartalmaz búzát, árpát, rozst vagy zabot még nyomokban sem, a termékek előállításához kizárólag ellenőrzött, gluténmentes lisztet (rizslisztet, kukoricalisztet és étkezési keményítőt) használnak.

„A piac visszajelzései alapján felfigyeltünk a speciális étrend szerint táplálkozók igényeire: könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket és tradicionális ízeket keresnek például a lisztérzékenyek is. Ezért célként tűztük ki magunk elé, hogy olyan gyorsfagyasztott termékeket gyártó, hazai vállalkozássá váljunk, amely képes megfelelni termékeivel a speciális elvárásoknak is, árban és minőségben egyaránt” – mondta Gergely Valéria, a Gergely Gasztronomi Kft. ügyvezetője.

A Gergely Gasztronomi Kft.-nél a gyártás során kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy ne használják ugyanazokat az eszközöket, mint a búzalisztet tartalmazó termékek előállításánál. Vaskúti üzemében külön tárolják a gluténmentes és a búzalisztet tartalmazó termékek alapanyagait, valamint külön helyiségben is készítik a gluténmentes termékeket, hogy búzaliszt véletlenül se kerülhessen bele, ezzel biztosítva, hogy a termékek tökéletesen megfeleljenek a gluténmentes diéta követelményeinek és a törvényi előírásoknak.

Az új szilvás gombóc, túrógombóc és szilvalekváros derelye gluténmentességét a gyártó a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületével megkötött Európai Licenc Szerződés feltételeinek maradéktalan biztosításával garantálja. Valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél gluténmentesként notifikálták a termékeket. A vásárlókat a csomagoláson feltűntetett, áthúzott kalász szimbólum, egy egyedi azonosító szám és a gluténmentes felirat tájékoztatja.

Kapcsolódó cikkeink