Gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben
A közétkeztetésben szeptember 1-jétől kötelező lesz biztosítani az orvosilag indokolt diétás étkezést, amire nincs még minden szolgáltató felkészülve – hangzott el azon a fórumon, amelyet a gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. rendezett a debreceni Farmer expón.
Vaszkó Gábor ügyvezető szerint ma Magyarországon nincs államilag garantált minősítése a gluténmentes élelmiszereknek.
A gluténérzékenység Európában, közte hazánkban is a lakosság egy-két százalékát érinti, de amíg Angliában a 20 százalékot eléri az egészségtudatosan, gluténmentesen étkezők aránya, addig hazánkban ez az arány mindössze két-három százalék – tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy cégük évente 4000 tonna gluténmentes tésztát és 300 tonna GMO-mentes olajat állít elő, aminek egy részét jelenleg Agliába és Romániába szállítják, de már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az exportról Ausztriával, Németországgal és Svédországgal is.
Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke a tanácskozást megelőzően az MTI-nek elmondta: a gyermekétkeztetésben, a szociális- és a kórházi étkeztetésben szeptember elsejétől kötelezően biztosítani kell az orvosilag indokolt diétát, ami mintegy 200 ezer embert érint.
A szakember szerint az allergiamentes diétát könnyebb betartani, mert csak el kell hagyni az allergén termékeket, mint például a tojás, a tej, a szója, vagy a hal.
Ugyanakkor a gluténmentesség – egy kilogrammnyi étel 20 milligramm glutént tartalmazhat – betartása már sokkal nehezebb, egy kanál liszttel is be lehet vinni a megengedettnél nagyobb mennyiséget az ételbe – magyarázta Koltai Tünde.
Az egyesület elnöke ezért a szolgáltatók felkészítését tartja nagyon fontosnak az allergiamentes étkezés biztosításában, ugyanakkor a hatóságoknak is fel kell készülniük a hatékony ellenőrzésre – fűzte hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A KÖZSZÖV első 25 éve
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos…
Tovább olvasom >Ki a forradalmár a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerülésének előmozdítására indított…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tízmilliók egy nyitófüllel – elindult a XIXO történetének legnagyobb nyereményjátéka
Idén nyáron minden eddiginél nagyobb dobásra készül a XIXO: elindult…
Tovább olvasom >Auchan Placc újratöltve – friss kínálat és megfizethető árak az EFOTT-on!
Már harmadik éve nyitja meg kapuit az Auchan Placc az…
Tovább olvasom >Megnyílt Magyarország első PRÍMA élelmiszer OUTLET üzlete
Új fejezetet nyitott a hazai élelmiszer-kereskedelemben a Vörösvár Kft.: 2025.…
Tovább olvasom >