Gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben
A közétkeztetésben szeptember 1-jétől kötelező lesz biztosítani az orvosilag indokolt diétás étkezést, amire nincs még minden szolgáltató felkészülve – hangzott el azon a fórumon, amelyet a gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. rendezett a debreceni Farmer expón.
Vaszkó Gábor ügyvezető szerint ma Magyarországon nincs államilag garantált minősítése a gluténmentes élelmiszereknek.
A gluténérzékenység Európában, közte hazánkban is a lakosság egy-két százalékát érinti, de amíg Angliában a 20 százalékot eléri az egészségtudatosan, gluténmentesen étkezők aránya, addig hazánkban ez az arány mindössze két-három százalék – tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy cégük évente 4000 tonna gluténmentes tésztát és 300 tonna GMO-mentes olajat állít elő, aminek egy részét jelenleg Agliába és Romániába szállítják, de már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az exportról Ausztriával, Németországgal és Svédországgal is.
Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke a tanácskozást megelőzően az MTI-nek elmondta: a gyermekétkeztetésben, a szociális- és a kórházi étkeztetésben szeptember elsejétől kötelezően biztosítani kell az orvosilag indokolt diétát, ami mintegy 200 ezer embert érint.
A szakember szerint az allergiamentes diétát könnyebb betartani, mert csak el kell hagyni az allergén termékeket, mint például a tojás, a tej, a szója, vagy a hal.
Ugyanakkor a gluténmentesség – egy kilogrammnyi étel 20 milligramm glutént tartalmazhat – betartása már sokkal nehezebb, egy kanál liszttel is be lehet vinni a megengedettnél nagyobb mennyiséget az ételbe – magyarázta Koltai Tünde.
Az egyesület elnöke ezért a szolgáltatók felkészítését tartja nagyon fontosnak az allergiamentes étkezés biztosításában, ugyanakkor a hatóságoknak is fel kell készülniük a hatékony ellenőrzésre – fűzte hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
KÖSZ 2021–2022 verseny és valóság
Nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021–2022-es fordulójának…
Tovább olvasom >2 perc a közétkeztetés csúcsáról – A nap videója
2 perc főzés (+1 perc ünneplés): ilyen volt a KÖSZ…
Tovább olvasom >A KÖSZ közétkeztetési 2021–2022 szakácsverseny győztesei
Hihetetlenül szoros versenyben dőlt el szerdán a Sirha Budapest 2022…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új marketingvezető az Intersnack Magyarországnál
Sófalvi Adrien látja el a marketingvezető feladatait a Chio és…
Tovább olvasom >K&H: látványos határátlépés zajlik a magyar boltokban: túl a százezren
Átléptek egy határt a K&H-sok: májusban már 100 ezer felett…
Tovább olvasom >Új vezető a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri üzemeinek élén
Hélène Kovalevsky közel hat éves vezetése után Lidia Wrońska veszi…
Tovább olvasom >