Globális jelentés mutat rá az élelmezési válságokra, míg a COVID-19 új fenyegetést jelent a sérülékeny lakosságnak
Megjelentette új, éves elemzését az élelmezési válságokról egy a súlyos éhínségekkel foglalkozó ENSZ ügynökségekből, kormányzati és civil szervezetekből álló nemzetközi csoport.
Az élelmszerválságok elleni globális hálózat a jelentés legfőbb megállapításai mellett online felületén elérhetővé tette az azokat bemutató multimédia tartalmakat és partnereinek ide vonatkozó nyilatkozatait.
Az élelmezési válságokról szóló globális jelentés 2020
2019 év végére 135 milliót is meghaladta az akut élelmiszerhiányban szenvedők száma, és az érintett 55 országban 17 millió gyermek volt alultáplált. További 75 millió gyermek növekedése elégtelen a krónikus alultápláltság következményeként.
Nem volt ilyen rossz a helyzet az akut élelmiszerhiány tekintetében az első jelentés 2017-es megjelenése óta.
Továbbá tavaly 183 millióan voltak nehéz körülmények között – ők azok, akiknél egy válság vagy sokk könnyedén súlyos éhezést generálhat.
A jelentésben szereplő 135 millió ember nagy része (73 millió) Afrikában él, 43 millióan a Közel-Keleten és Ázsiában, és 18,5 millióan Latin-Amerikában és a Karib-térségben.
Az elemzés által feltárt negatív trend mögött számtalan ok áll: konfliktusok – a legfontosabb tényező, ami miatt 77 millió ember éhezik; klímaváltozás (34 millió ember) és gazdasági turbulenciák (24 millió).
Az éhezés mértékéről
Akut élelmiszerhiányról beszélünk, ha a személy nem jut elegendő élelemhez; megélhetése és túlélése veszélyben van. Ez nem azonos a krónikus éhezéssel, amikor a személy hosszabb ideje nem jut a normál, aktív élethez szükséges ételhez.
A globális hálózatról
Az élelmszerválságok elleni globális hálózat az élelmezési válságok gyökerét fenntartható módon kezelni igyekvő törekvések, programok, partnerségek és kezdeményezések összekapcsolására, integrálására és támogatására jött létre.
A jelentés egy konszenzuson és partnerségen alapú elemzésen eredménye, ami 15 nemzetközi humanitárius és fejlesztési szervezet összefogásában jött létre: száhili aszályellenőrzésért felelős állandó államközi bizottság (CILSS), Európai Unió, Éhínség Előrejelző Hálózat (FEWS NET), ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), globális élelmiszerbiztonsági klaszter, globális táplálkozási klaszter, az integrált élelmezésbiztonsági skála (IPC) globális támogató egysége, Fejlesztési Kormányközi Hatóság, Nemzetközi Élelmezéspolitikai Kutató Intézet (IFPRI), Közép-amerikai Integrációs Rendszer (SICA), Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC), UNICEF, USAID, Világélelmezési Program (WFP), ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UN OCHA) és az UNHCR.
Kapcsolódó cikkeink
Madárinfluenza árnyékában: korlátozások és kihívások között a magyar baromfiágazat
A 2020-ban Magyarországon felbukkant madárinfluenza járvány máig jelentős hatással van…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO globális élelmiszerár indexe decemberben
Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb…
Tovább olvasom >A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatósági trendek: mire figyeljünk 2025-ben?
2025-ben is erőteljes növekedés várható a vállalati zöld hitelek piacán,…
Tovább olvasom >Erős márkák, erős Magyarország: a Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan támogatja a hazai vállalkozások márkaépítési törekvéseit
A hazai vállalkozások versenyképességet támogató adórendszer, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok,…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A gazdasági kiszolgáltatottságról mi magunk is tehetünk
A kormány 2025-ös „repülőrajtjához” szükség lenne az export felfutására (a…
Tovább olvasom >