Hatalmas sörpiaci felvásárlás készülődik

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 16. 11:20

Az elmúlt években megszaporodtak a söripari felvásárlások, most pedig újabb hatalmas üzletről szólnak a hírek – írja a portfolio.hu. A már megerősített információk szerint a világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev ajánlatot készül tenni a világ második számú gyártójára, a SABMillerre. Egy esetleges egyesüléssel amellett, hogy olyan márkák kerülnének egy cég alá mint a Fosters, a Miller, a Pilsner Urquell illetve a Stella Artois vagy a Beck's, az egyesült cég a világ teljes sörtermelésének a harmadát adná.

sor-sor

Az AB InBev hivatalosan is megerősítette, hogy érdeklődik a SABMiller felvásárlása iránt. Az érdeklődést a SABMiller is megerősítette. Utóbbi cég hangsúlyozta, hogy konkrét ajánlat egyelőre nem született, de ha az AB InBev valóban ajánlatot tesz, akkor azt megvizsgálják. A hivatalos dokumentum szerint az AB InBevnek október 14-ig kell ajánlatot tennie, vagy jeleznie, hogy eláll a szándékától.

Amennyiben nyélbe ütik az üzletet, akkor messze a világ legnagyobb sörgyártója jönne létre a sörértékesítés, az árbevétel és a piaci kapitalizáció alapján is. Az AB InBev jelenleg közel 172 milliárd dolláros, a SABMiller pedig 75 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkezik, így a két cég egyesülésével mostani árfolyamon egy közel 247 milliárdos cég jönne létre. A piaci kapitalizáció és az árbevétel mellett a tavalyi termelés szerint is óriási tranzakció készülődik, tavaly az AB InBev 411,5, a SABMiller pedig közel 188 millió hektoliter sört gyártott.

A szektor erőteljes konszolidáción ment keresztül az elmúlt években, egyre kevesebb a könnyen és jó áron megszerezhető felvásárlási célpont, az AB InBev célja, hogy megőrizze első helyét a sörgyártók között. A világ legnagyobb sörpiacain már nagyon alacsony a sörfogyasztás növekedése, így a sörgyártók elsősorban felvásárlásokon keresztül tudnak növekedni

A SABMiller felvásárlása valószínűleg versenyjogi akadályokba ütközhet, elképzelhető, hogy a két vállalatnak bizonyos piacokon meg kell válniuk leánycégeiktől. Elsősorban az Egyesült Államokban lehet probléma a két cég egyesítéséből. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink