GfK és Szinapszis: a lakosság örül a hamburgeradónak és a dohányzási tilalomnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 18. 11:06

A háziorvosok szerint kedvező változások indultak el az egészségügyben, és ezzel egy hosszabb ideje tartó negatív tendencia fordult meg ebben a negyedévben. Ugyanakkor a szakorvosok és a lakosság borúsabban látja a helyzetet, mint a tavalyi év végén – derül ki a GfK Hungária és a Szinapszis legfrissebb kutatásából.
A felmérésből kiderül az is, hogy a lakosság körében kedvezően fogadták a dohányzás szélesebb körű betiltásáról, a hamburgeradóról és a kórházak átszervezéséről szóló terveket is.

A háziorvosok bizalma nőtt az elmúlt negyedévben az egészségügyi rendszer iránt, ugyanakkor a szakorvosok és a lakosság borúsabban látja a helyzetet, mint a tavalyi év végén. A GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös kutatásában vizsgált csoportok közül a háziorvosok azok, akik úgy érzik, inkább kedvező változások indultak el az egészségügyben. Ezzel egy hosszabb ideje tartó negatív tendencia fordult meg ebben a negyedévben. 2004 óta folyamatosan romlott az orvosok megítélése az egészségügyi rendszerről, és ebben a folyamatban történt változás a háziorvosoknál. Ők ezt elsősorban azzal indokolják, hogy a kormányzat az alapellátás megerősítését tűzte ki célul, és a Semmelweis Tervben foglaltak ezt alá is támasztják.

Forrás: GfK Hungária és Szinapszis Kft.

Ugyanakkor a szakorvosok megítélése az egészségügyi rendszerről továbbra is romlik, tartva az elmúlt közel 7 év tendenciáját. Ennek oka véleményük szerint elsősorban a kórházi ellátórendszer átalakítása és a romló finanszírozás.
A lakosság egészségügyről alkotott véleménye is romlani kezdett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy úgy látják, a pénzügyi megszorítások miatt jövőre rosszabb helyzetben lesz az egészségügy, mint idén.
„Az egészségüggyel kapcsolatos bejelentések közül a szereplőket különösen a gyógyszertámogatások csökkentése és a kórházak átszervezése érintette érzékenyen. A kérdésben leginkább érdekelt szereplők véleménye ennek megfelelően romlott az elmúlt negyedévben, tehát a lakosság és a szakorvosok rosszabbnak ítélik meg a helyzetet, mint tavaly év végén” – mondta el dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

A negatív változások mellett pozitív változásokat is említettek a megkérdezettek. A lakosság körében kedvezően fogadták a dohányzás szélesebb körű betiltásáról, a hamburgeradóról és a kórházak átszervezéséről szóló terveket is. A szakorvosok a betegutak megszervezését és a betegek felelősségének növelését tartják kedvező lépéseknek, a háziorvosok a saját praxisuk jobb finanszírozása mellett a kórházak összevonását, a kötelező kamarai tagság visszaállítását említették a leggyakrabban.
„A jelentős megszorítások nyomán valamennyi vizsgált csoport úgy vélekedik, hogy az egészségügy helyzete egy év múlva rosszabb lesz, mint most, azonban az átalakítások nyomán egyöntetűen azt várják, hogy öt év múlva sokkal jobb egészségügyünk lesz, igaz a tavalyi év végéhez képest ez a fajta optimizmusuk is csökkent valamelyest” – említette Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezető igazgatója.
p.

Kapcsolódó cikkeink