Génszerkesztéssel óvná a csokoládé jövőjét a Mars
A Snickers és M&M’s édességek gyártója, a Mars a Pairwise nevű biotechnológiai céggel kötött megállapodást a CRISPR génszerkesztési technológia kakaótermesztés fejlesztésére történő alkalmazásáról.
A Mars az eszközt arra használja majd, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetik a növényeket a betegségekkel és a hőmérséklet-emelkedéssel szemben ellenállóbbá válni, így biztosítva a kakaóellátás stabilitását a klímaváltozás és a járványok közepette – adta hírül a Food Dive.
A kakaó világpiacán súlyos hiány alakult ki az aszály, az ültetvények elöregedése és a növénybetegségek miatt. Különösen nagy a gond Nyugat-Afrikában, ahonnan a globális terménymennyiség 70%-a származik. Az eredmény: drasztikus áremelkedések – a Hershey és a Lindt termékek esetében is kétszámjegyű a drágulás. Egyes cégek új termékfejlesztési irányokba fordultak, hogy csökkentsék a csokoládétól való függést.
A Mars a most hétéves Pairwise zászlóshajú technológiai platformját, a Fulcrumot használja majd, amely a CRISPR segítségével gyorsabb és célzottabb növénynemesítést tesz lehetővé, mint a hagyományos módszerek. A CRISPR-rel zöldségek, gyümölcsök és más növények DNS-ét módosító Pairwise korábban már mag nélküli szedret és keserű íz nélküli mustárzöldet is fejlesztett.
Carl Jones, a Mars növénytudományi igazgatója szerint a CRISPR kulcsfontosságú lehet a globális ellátási láncok megerősítésében és a vállalat elkötelezett a felelős, átlátható kutatás mellett.
Más élelmiszeripari óriások, köztük a Mondelez és a Nestlé szintén jelentős összegeket fektetnek a kakaótermesztés fenntartható jövőjébe, sőt, a laborban előállított kakaó iránt is egyre nő az érdeklődés.
Kapcsolódó cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Első otthon kétlábúnak és négylábúnak is – a gazdik közül a fiatalok választják leginkább a kölyökállatokat
Augusztus második hetében a fiatalok nehézségeire és a hontalan állatok…
Tovább olvasom >A gasztronómia világa újra a chocoMe-re figyel
A magyar kézműves csokoládémárka, a chocoMe ismét letette névjegyét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity felmérés: A befektetők dacolnak az általános bizonytalansággal
A globális rendszerek átrendeződésével a befektetőknek olyan környezetben kell eligazodniuk,…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >