Génszerkesztéssel óvná a csokoládé jövőjét a Mars

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 08. 13. 09:08

A Snickers és M&M’s édességek gyártója, a Mars a Pairwise nevű biotechnológiai céggel kötött megállapodást a CRISPR génszerkesztési technológia kakaótermesztés fejlesztésére történő alkalmazásáról.

A Mars az eszközt arra használja majd, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetik a növényeket a betegségekkel és a hőmérséklet-emelkedéssel szemben ellenállóbbá válni, így biztosítva a kakaóellátás stabilitását a klímaváltozás és a járványok közepette – adta hírül a Food Dive.

A kakaó világpiacán súlyos hiány alakult ki az aszály, az ültetvények elöregedése és a növénybetegségek miatt. Különösen nagy a gond Nyugat-Afrikában, ahonnan a globális terménymennyiség 70%-a származik. Az eredmény: drasztikus áremelkedések – a Hershey és a Lindt termékek esetében is kétszámjegyű a drágulás. Egyes cégek új termékfejlesztési irányokba fordultak, hogy csökkentsék a csokoládétól való függést.

A Mars a most hétéves Pairwise zászlóshajú technológiai platformját, a Fulcrumot használja majd, amely a CRISPR segítségével gyorsabb és célzottabb növénynemesítést tesz lehetővé, mint a hagyományos módszerek. A CRISPR-rel zöldségek, gyümölcsök és más növények DNS-ét módosító Pairwise korábban már mag nélküli szedret és keserű íz nélküli mustárzöldet is fejlesztett.

Carl Jones, a Mars növénytudományi igazgatója szerint a CRISPR kulcsfontosságú lehet a globális ellátási láncok megerősítésében és a vállalat elkötelezett a felelős, átlátható kutatás mellett.

Más élelmiszeripari óriások, köztük a Mondelez és a Nestlé szintén jelentős összegeket fektetnek a kakaótermesztés fenntartható jövőjébe, sőt, a laborban előállított kakaó iránt is egyre nő az érdeklődés.

Kapcsolódó cikkeink