Generációk mestere
Dr. Csizmadia László a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatójaként kapta a Gundel-díjat, számos társadalmi és szakmai szervezet tagja jelenleg is, keze alól a szakma nagy nevei kerültek ki az évtizedek alatt.
Mióta foglalkozik vendéglátással?
Jogászként kezdtem, de hamar átnyergeltem a vendéglátásra, most 83 éves vagyok – hát azóta! Az első főnököm Gundel Ferenc volt a Nemzetiben, később az ő fia már nálam végzett. Ha a cukrászatot nem számítom, a szakma minden területén dolgoztam már. A HungarHotels egri Önelszámoló igazgatói székét váltottam fel 1968-ban a BGE KVIk elődintézményének docensi székéért – a főiskolából mentem nyugdíjba.
Mit jelent Önnek a Gundel-díj?
Úgy gondolom, ez a legértékesebb díj, amit a szakma képviselője Magyarországon kaphat. Boldog vagyok! Munka van mögötte.
Milyen elvek alapján vezette a Vendéglátó és Idegenforgalmi Intézetet?
Mindig a gyakorlat híve voltam. A főiskolán többek között létrehoztuk a tanüzemet, amelyre pályázatokon szedtem össze a pénzt. Megalakítottuk az Ínyencek klubját, amely a hallgatók önképzésének helye volt. A nyolcból két félévet gyakorlattal töltöttek diákjaink, a nyolcadikat sokan külföldön.
Most is tetszik a duális képzés elve, csak annyi a problémám vele, hogy kis kört érint. Ha rajtam múlna, visszavezetném a technikumok rendszerét.
Ki voltak azok a tanítványai, akikre ma is büszke?
Csak néhányat sorolok: Kovács László, Kozma Kálmán, Niklai Ákos, Budai Gábor, Oláh Péter, Csucsi István – de még hosszan sorolhatnám.
Melyek a kedvenc hazai éttermei?
A vendéglő stílust szeretem, a piros kockás abroszt, de ha konkrét neveket kell mondanom, akkor a Tanyacsárdát, a Kistücsköt, a Biarritzot említeném, meg a régiek közül az Alabárdost.//
Kapcsolódó cikkeink
Ön szerint ki érdemli a Gundel-díjat 2024-ben?
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >Ilyen volt az idei Gundel-díjátadó gála – A nap videója
Október 15-én a Gundel étteremben adták át az idei Gundel-díjakat…
Tovább olvasom >2023 Gundel-díjasai
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly 140. születésnapját is ünnepelve…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >