Generációk mestere
Dr. Csizmadia László a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatójaként kapta a Gundel-díjat, számos társadalmi és szakmai szervezet tagja jelenleg is, keze alól a szakma nagy nevei kerültek ki az évtizedek alatt.
Mióta foglalkozik vendéglátással?
Jogászként kezdtem, de hamar átnyergeltem a vendéglátásra, most 83 éves vagyok – hát azóta! Az első főnököm Gundel Ferenc volt a Nemzetiben, később az ő fia már nálam végzett. Ha a cukrászatot nem számítom, a szakma minden területén dolgoztam már. A HungarHotels egri Önelszámoló igazgatói székét váltottam fel 1968-ban a BGE KVIk elődintézményének docensi székéért – a főiskolából mentem nyugdíjba.
Mit jelent Önnek a Gundel-díj?
Úgy gondolom, ez a legértékesebb díj, amit a szakma képviselője Magyarországon kaphat. Boldog vagyok! Munka van mögötte.
Milyen elvek alapján vezette a Vendéglátó és Idegenforgalmi Intézetet?
Mindig a gyakorlat híve voltam. A főiskolán többek között létrehoztuk a tanüzemet, amelyre pályázatokon szedtem össze a pénzt. Megalakítottuk az Ínyencek klubját, amely a hallgatók önképzésének helye volt. A nyolcból két félévet gyakorlattal töltöttek diákjaink, a nyolcadikat sokan külföldön.
Most is tetszik a duális képzés elve, csak annyi a problémám vele, hogy kis kört érint. Ha rajtam múlna, visszavezetném a technikumok rendszerét.
Ki voltak azok a tanítványai, akikre ma is büszke?
Csak néhányat sorolok: Kovács László, Kozma Kálmán, Niklai Ákos, Budai Gábor, Oláh Péter, Csucsi István – de még hosszan sorolhatnám.
Melyek a kedvenc hazai éttermei?
A vendéglő stílust szeretem, a piros kockás abroszt, de ha konkrét neveket kell mondanom, akkor a Tanyacsárdát, a Kistücsköt, a Biarritzot említeném, meg a régiek közül az Alabárdost.//
Kapcsolódó cikkeink
Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >Bicsár Attila és Kovács-Siklós Lázár kapja idén a Gundel-díjat
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >Kedden jelölhet utoljára, ki kapja az idei Gundel-díjat
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >