Gelato Festival World Masters 2021

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 11. 24. 09:39

A pandémia miatti biztonsági előírások miatt a Gelato Festival 2021 európai döntőjét nem személyes jelenléttel rendezték meg. Így aztán, egyfajta kényszermegoldásként, online módon zajlott idén nyáron az európai döntő. Az eseményről Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke hozta a híreket.

Magyar Cukrász Ipartestület

Büszkén újságolhatjuk: a magyar cukrászok egy újabb nemzetközi fagylaltversenyen álltak tisztességgel helyt!

Emiliano Bulfoni (Bulfoni Kft.) az elmúlt években sokat tett már a magyar fagylaltkészítés fejlődéséért: tanfolyamokat, továbbképzéseket szervezett Olaszországba, és olasz fagylaltmestereket hívott meg hazánkba, akikkel a magyar kollégák is baráti kapcsolatotokat tudtak már kialakítani. Óriási lehetőség a magyar mestereknek: Emiliano a Gelato World és Gelato Festival versenysorozatot is elhozta Magyarországra. Ennek köszönhetően már elmondhatjuk, hogy rajta vagyunk a világ fagylalttérképén, hiszen évek óta ragyogóan szerepelnek a továbbjutott versenyzőink. Elég csak Somogyi Renátára vagy Fazekas Ádámra gondolni, akik igazán nagyszerű eredményeket értek el, de megmérette már magát a nemzetközi porondon Andrész Petra, Pálfi Attila és Damniczki Balázs is.

Karl Zsolt_ Nagy László Szmolenszky Zoltán

Cukrászmestereink – Nagy László, Karl Zsolt és Szmolenszky Zoltán – nem vallottak szégyent

A Gelato Festival 2021 európai döntőjére Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár), Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) és Szmolenszky Zoltán (Chili Cuki, Dunakeszi) jutottak ki, pontosabban csak a fagylaltjuk, minthogy idén a döntő online zajlott.

A felkészülésnek a Bulfoni Kft. adott otthont, ahol a versenyzők felvettek egy bemutatkozó videót, illetve a készítésről egy fázisvideót. A receptúrákat és a speciális összetevőket (például a fűszerek, pálinkák) a kisfilmekkel együtt küldték el Olaszországba, ahol az itinerek alapján egy olasz mester készítette el a fagylaltot. A készítést a versenyzők online követték, és ha szükséges volt, akkor akár bele is szólhattak a folyamatokba.

Természetesen ez nem a legjobb módja a versenyzésnek, több nehézség is adódott az alapanyagok szállításakor is (például a pálinka „elpárolgott” az út alatt), és biztos jobb eredmények születhettek volna a személyes fagyasztással, de így sem kellett „szégyenkeznünk” az eredmények miatt.

Nagy László Rugelachja negyedik helyet ért el

13 ország 28 fagylaltmestere versengett a továbbjutásért – ez az első három helyezett kiváltsága volt. A magyaroknak Hollandia, Norvégia, Portugália, Németország, Görögország, Svédország, Csehország, Izrael, Marokkó, Horvátország és Bulgária legjobbjaival kellett felvenniük a versenyt. Ebben az erős mezőnyben a magyar versenyzők közül Nagy László Rugelach fagylaltja végzett a legelőkelőbb helyen, ami majdnem továbbjutást ért: a negyedik helyet. Karl Zsolt Sárgabarackos sajttorta fagylaltja tizedik helyen végzett, míg Szmolenszky Zoltán Coccomio nevű fagylaltja a 19. helyet érte el a 28-as mezőnyből.//

A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink