Gelato Festival World Masters 2021
A pandémia miatti biztonsági előírások miatt a Gelato Festival 2021 európai döntőjét nem személyes jelenléttel rendezték meg. Így aztán, egyfajta kényszermegoldásként, online módon zajlott idén nyáron az európai döntő. Az eseményről Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke hozta a híreket.
Büszkén újságolhatjuk: a magyar cukrászok egy újabb nemzetközi fagylaltversenyen álltak tisztességgel helyt!
Emiliano Bulfoni (Bulfoni Kft.) az elmúlt években sokat tett már a magyar fagylaltkészítés fejlődéséért: tanfolyamokat, továbbképzéseket szervezett Olaszországba, és olasz fagylaltmestereket hívott meg hazánkba, akikkel a magyar kollégák is baráti kapcsolatotokat tudtak már kialakítani. Óriási lehetőség a magyar mestereknek: Emiliano a Gelato World és Gelato Festival versenysorozatot is elhozta Magyarországra. Ennek köszönhetően már elmondhatjuk, hogy rajta vagyunk a világ fagylalttérképén, hiszen évek óta ragyogóan szerepelnek a továbbjutott versenyzőink. Elég csak Somogyi Renátára vagy Fazekas Ádámra gondolni, akik igazán nagyszerű eredményeket értek el, de megmérette már magát a nemzetközi porondon Andrész Petra, Pálfi Attila és Damniczki Balázs is.
Cukrászmestereink – Nagy László, Karl Zsolt és Szmolenszky Zoltán – nem vallottak szégyent
A Gelato Festival 2021 európai döntőjére Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár), Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) és Szmolenszky Zoltán (Chili Cuki, Dunakeszi) jutottak ki, pontosabban csak a fagylaltjuk, minthogy idén a döntő online zajlott.
A felkészülésnek a Bulfoni Kft. adott otthont, ahol a versenyzők felvettek egy bemutatkozó videót, illetve a készítésről egy fázisvideót. A receptúrákat és a speciális összetevőket (például a fűszerek, pálinkák) a kisfilmekkel együtt küldték el Olaszországba, ahol az itinerek alapján egy olasz mester készítette el a fagylaltot. A készítést a versenyzők online követték, és ha szükséges volt, akkor akár bele is szólhattak a folyamatokba.
Természetesen ez nem a legjobb módja a versenyzésnek, több nehézség is adódott az alapanyagok szállításakor is (például a pálinka „elpárolgott” az út alatt), és biztos jobb eredmények születhettek volna a személyes fagyasztással, de így sem kellett „szégyenkeznünk” az eredmények miatt.
13 ország 28 fagylaltmestere versengett a továbbjutásért – ez az első három helyezett kiváltsága volt. A magyaroknak Hollandia, Norvégia, Portugália, Németország, Görögország, Svédország, Csehország, Izrael, Marokkó, Horvátország és Bulgária legjobbjaival kellett felvenniük a versenyt. Ebben az erős mezőnyben a magyar versenyzők közül Nagy László Rugelach fagylaltja végzett a legelőkelőbb helyen, ami majdnem továbbjutást ért: a negyedik helyet. Karl Zsolt Sárgabarackos sajttorta fagylaltja tizedik helyen végzett, míg Szmolenszky Zoltán Coccomio nevű fagylaltja a 19. helyet érte el a 28-as mezőnyből.//
A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >