Gasztronómiai kiegyezés
Tudja Ön, miért törekedtünk nemzeti konyhánk megteremtésére, vagy hogy a nemzeti érzés miképp hatott a gulyás, a pörkölt, a paprikások népszerűvé válására? Ezeket és sok más hasonló témát érintett a Monarchia gasztronómia témájában a debreceni Kölcsey Központban augusztusban rendezett konferencia – ezúttal már a negyedik. Az esemény ötletgazdája a hazai sörözői szcéna egyik legeredetibb alakja, Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia étterem és sörház, a Budapesti Cseh Sörfesztivál és a Debreceni Cseh Sörünnep tulajdonosa, valamint Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézet történésze. A rendszerváltás utáni első budapesti autentikus cseh éttermi konyhát megteremtő vendéglátós nem először merít inspirációt a történelemből.
A száz éve összeomlott Monarchia konyhájának története az érdekességek kimeríthetetlen tárháza, máig meghatározó módon hagyott nyomot a magyar gasztronómiában is. Mert bizony sok hagyományosnak gondolt magyar étel ebben az időben terjedt el hazánkban és lett része a magyar étel- és italkultúrának.
A konferencián történészek tartottak szórakoztató előadásokat a polgári konyha aranykoráról, a Monarchia ételeiről és italairól, a cseh és az osztrák konyha sajátosságairól, a korszak gasztronómiai hagyatékáról és annak hatásáról a hazai régiók mai ételeire. A kalandos étel-italtörténeti előadások után Martin Imre a Monarchia konyhájának a mai magyar vendéglátásban érzékelhető súlyát, szerepét elemezte.//
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >A szabályosság művésze – A nap képe
Száz ételt örökít meg Robert Patell vagy ezret – valahogy…
Tovább olvasom >Csak tudnám, minek barátkozok veled! – A nap videója
Két páratlan párost is bemutat egyszerre a Zwack legújabb reklámfilmje:…
Tovább olvasom >