Gasztronómiai kiegyezés
Tudja Ön, miért törekedtünk nemzeti konyhánk megteremtésére, vagy hogy a nemzeti érzés miképp hatott a gulyás, a pörkölt, a paprikások népszerűvé válására? Ezeket és sok más hasonló témát érintett a Monarchia gasztronómia témájában a debreceni Kölcsey Központban augusztusban rendezett konferencia – ezúttal már a negyedik. Az esemény ötletgazdája a hazai sörözői szcéna egyik legeredetibb alakja, Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia étterem és sörház, a Budapesti Cseh Sörfesztivál és a Debreceni Cseh Sörünnep tulajdonosa, valamint Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézet történésze. A rendszerváltás utáni első budapesti autentikus cseh éttermi konyhát megteremtő vendéglátós nem először merít inspirációt a történelemből.
A száz éve összeomlott Monarchia konyhájának története az érdekességek kimeríthetetlen tárháza, máig meghatározó módon hagyott nyomot a magyar gasztronómiában is. Mert bizony sok hagyományosnak gondolt magyar étel ebben az időben terjedt el hazánkban és lett része a magyar étel- és italkultúrának.
A konferencián történészek tartottak szórakoztató előadásokat a polgári konyha aranykoráról, a Monarchia ételeiről és italairól, a cseh és az osztrák konyha sajátosságairól, a korszak gasztronómiai hagyatékáról és annak hatásáról a hazai régiók mai ételeire. A kalandos étel-italtörténeti előadások után Martin Imre a Monarchia konyhájának a mai magyar vendéglátásban érzékelhető súlyát, szerepét elemezte.//
Kapcsolódó cikkeink
Két napig Korea a Margit-szigetre költözik: indul az ingyenes KoreaON 2025 kulturális fesztivál!
A budapesti nyár idén is elhozza a KoreaON kulturális fesztivált,…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mire jó a mikrosütő még – A nap videója
Tejhabot szeretnél fél perc alatt? Vagy narancsot facsarni kisebb erőfeszítéssel?…
Tovább olvasom >Melyik a legmegterhelőbb szakma 2025-ben – A nap képe
Amíg el nem érnek egy bizonyos szintű beosztást, egészen biztosan…
Tovább olvasom >