Gasztronómiai kiegyezés

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 08. 20. 10:12

Tudja Ön, miért törekedtünk nemzeti konyhánk megteremtésére, vagy hogy a nemzeti érzés miképp hatott a gulyás, a pörkölt, a paprikások népszerűvé válására? Ezeket és sok más hasonló témát érintett a Monarchia gasztronómia témájában a debreceni Kölcsey Központban augusztusban rendezett konferencia – ezúttal már a negyedik. Az esemény ötletgazdája a hazai sörözői szcéna egyik legeredetibb alakja, Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia étterem és sörház, a Budapesti Cseh Sörfesztivál és a Debreceni Cseh Sörünnep tulajdonosa, valamint Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézet történésze. A rendszerváltás utáni első budapesti autentikus cseh éttermi konyhát megteremtő vendéglátós nem először merít inspirációt a történelemből.

A száz éve összeomlott Monarchia konyhájának története az érdekességek kimeríthetetlen tárháza, máig meghatározó módon hagyott nyomot a magyar gasztronómiában is. Mert bizony sok hagyományosnak gondolt magyar étel ebben az időben terjedt el hazánkban és lett része a magyar étel- és italkultúrának.

A konferencián történészek tartottak szórakoztató előadásokat a polgári konyha aranykoráról, a Monarchia ételeiről és italairól, a cseh és az osztrák konyha sajátosságairól, a korszak gasztronómiai hagyatékáról és annak hatásáról a hazai régiók mai ételeire. A kalandos étel-italtörténeti előadások után Martin Imre a Monarchia konyhájának a mai magyar vendéglátásban érzékelhető súlyát, szerepét elemezte.//

Kapcsolódó cikkeink