Gallicoop: a pulykahús találkozása az ősszel
A hideg idő beköszöntével egyre jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Meleg levesekkel és zöldségekkel kombinált pulykahússal azonban nem csak jóllakunk, de nyáron megszerzett alakunkat is megtarthatjuk. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya megmutatja a legnépszerűbb kombinációkat.
A pulyka zsírban szegény és fehérjében gazdag hús, mely semleges íze miatt kiválóan kombinálható a legkülönfélébb fűszerekkel és alapanyagokkal. Egészségtudatos emberek nagy kedvence, hiszen nem tartalmaz felesleges kalóriát, ellenben kiválóan táplálja az izmokat. Kívánjunk édeset vagy sósat, szaftosat vagy szárazat, a pulykahússal nem fogunk mellélőni.
Édes kis burgonya
A korban, amelyben mindenki a különlegeset keresi, egyre inkább teret nyer az édesburgonya, másik nevén batáta. A béta karotinban gazdag zöldség olyan sokoldalú, mint a pulyka. Variálhatjuk a mesés kelet fűszereivel (fahéj, szerecsendió, szumák), ezáltal meglepő, s a gyomornak könnyen emészthető fogást tálalhatunk.
Színes csoda
Hol van már a nagyi asztala, amikor gyerekként fintorogva forgattuk a szemünket a gyanúsan bordó savanyúságot vizslatva! A cékla manapság szupermenő zöldség, sütve-főzve, levesbe keverve gondoskodik a vas- magnézium és kalciumpótlásról. A pulykával párosítva szívet melengető fogásokat készíthetünk belőle. Remek kiegészítője a kecskesajt is, mely karakteres ízével tovább tetézi az összeállítást.
Nem csak Halloweenkor
Nem múlhat el ősz sütőtök nélkül. Az édesburgonya lágyabb kistestvére béta-karotinban és vitaminokban gazdag zöldség. Akár egy jóízű távol-keleti ragu is kisülhet belőle, ha pulykával párosítjuk. Szójával, mézzel megbolondítva ünnepivé varázsolja a hétköznapi estéket. Ráadásul gyorsan megfő.
Zöld út az egészséghez
Bár úgy tűnik, egész évben szezonja van, a brokkoli valójában őszi zöldség és ilyenkor a legzamatosabb. Igazi klorofilbomba, és vitaminokban is bővelkedik. Ezáltal rákmegelőző és fiatalító hatású. Pulykával párosítva akkor járunk a legjobban, ha sajttal és tejszínnel vegyítve egy finom rakottast sütünk belőle. Ez az egyszerű megoldás nem igényel túl sok tapasztalatot és munkát sem.
Mézédes megoldás
A karakteres füge és a pulyka mennyei párosa még a desszertet is kiváltja. Jobb is, ha így csillapítjuk cukor iránti vágyunkat, hiszen a pulykahús sokáig eltelíti a gyomrot, mégsem nehezít el és nem ugráltatja vércukorszintünket. Gyerekek nagy kedvence lehet ez a kombináció.
Magvas gondolatok
A pulyka kirántva is menő. Keverjünk a zsemlemorzsába apróra zúzott diót vagy mandulát, hogy tápanyagban dús magokkal fokozzuk a végeredményt. Köretnek pedig válasszunk bulgurt vagy kuszkuszt, mely szintén remekül kombinálható a csonthéjasokkal.
Receptajánló:
Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával
Hozzávalók 4 főre: 2-3 db pulykaszárny, só, bors, A szószhoz: 2 ek méz, 1 ek mustár, 2 ek Worchester szósz, 2 ek szójaszósz, 1 db 4 centis gyömbér lereszelve, 1 dl sör, 4 db édesburgonya, 1 csokor snidling, 2 dl tejföl.
A szárnyakat sóval, borssal bedörzsöljük, egy éjszakát állni hagyjuk. A szósz hozzávalóit összekeverjük, a húsra öntjük, és 180 fokos sütőben lefedve 40 percig sütjük. A fóliát levesszük a húsról, és időnként megöntözve a szósszal további 30 percig sütjük. Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, és a sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A szárnyat az édesburgonyával tálaljuk, snidlinggel megszórt tejföllel tálaljuk.
Brokkolis-pulykasonkás pite
Hozzávalók egy 24 centis kerek formához. A tésztához: 20 dkg liszt, 12,5 dkg hideg vaj, fél tk só, 2-3 ek hideg víz. A töltelékhez: 15 dkg pulykasonka, 1 kis fej brokkoli, 2 db zöldhagyma, 2,5 dl tejszín, 5 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, frissen őrölt szerecsendió
A lisztet a sóval, a felkockázott hideg vajjal, sóval és vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Gombócot formálunk belőle és a hűtőben pihentetjük 30 percet.
A brokkolit kisebb rózsáira szedjük. Gőzpárolóban pár perc alatt félig puhára pároljuk, félretesszük. A sonkát felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A tojást elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát a formába nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és 10 percig elősütjük. Ezután rátesszük a tésztára a brokkolit, hagymát, pulykasonkát, és a tejszínes tojást is ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
Kapcsolódó cikkeink
Személyre szabott ajánlatokat akarnak a fogyasztók az online élelmiszerkereskedőktől
Az Algolia platform által végzett kutatásban megkérdezett 1000 amerikai felnőtt…
Tovább olvasom >Most invesztálni kell a szalámimárkákba
Idén már nem nőtt a szalámik átlagára, és az eladások…
Tovább olvasom >Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >