Gabonatermesztők: az aszály miatt a búza és a repce harmada lett csak jó minőségű
Az aszály miatt a búza és a repce harmada lett csak jó minőségű, ez jóval elmarad az elmúlt öt év 50-55 százalékos átlagától – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Petőházi Tamás azt mondta, az elmúlt három hónapban feleannyi csapadék esett, mint amennyire szükség lett volna. Országos átlagban 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, azaz egyhetes áztató esőre lenne szükség. Az előrejelzések szerint azonban erre a következő tíz napban sem lehet számítani – tette hozzá.
Ismertette, a probléma azzal kezdődött, hogy a gazdák ősszel csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt millió tonnás kiesésére lehet számítani – tette hozzá.
Hangsúlyozta, a csapadékhiány más problémákat is felvet. Például hogy mit lehet ezentúl vetni, és hogyan lehet a tápanyag visszapótlást megoldani. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MBH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a csapadék jót tett a növények fejlődésének
Az elmúlt napok hűvös időjárása megállította a növények idő előtti,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >Közösség a közösségben
A Magyar Termék Nonprofit Kft. legutóbbi, MesterMűvek üzleti workshopja igazi mérföldkőnek bizonyult, miután…
Tovább olvasom >