Függőleges zöldségtermesztés a japán városokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 01. 10. 11:01

Új módszerrel kísérleteznek a japánok is, hogy kisegítsék a bajban lévő mezőgazdaságukat – írja a Euronews.com nyomán az origo. A városokban, mesterséges fényviszonyok mellett termesztenek zöldségeket.

A vertikális növénytermesztés arról szól, hogy nem csak egy szinten termesztenek zöldségeket, hanem polcok segítségével a teret függőlegesen is kihasználják. A polcok egy zárt helyiségben, ideális hőmérsékletben vannak elhelyezve, emellett – hogy ne bízzák a véletlenre – napfény helyett mesterséges fénnyel táplálják a növényeket.

Ez a módszer – a megnövelt talajfelület miatt – nagy mennyiségű termést eredményez, amit erősít a folyamatosan ideális környezet, melynek segítségével ráadásul egy évben többször – nyolcszor is – be tudnak takarítani, hiszen nem kell áttelelni.

Minderre az egyre öregedő japán lakosság és a városokba település sarkallta a japán mezőgazdasági szakembereket. A szigetországban a gazdák átlagéletkora ugyanis 67 év, és a városokba költözések miatt nagyon kevesen lépnek a helyükbe, ezáltal a mezőgazdasági munkák elvégzése egyre növekvő kihívást jelent a japánok számára.

A növények mellett ez a technlógia a munkavállalók számára is kedvező – mondta el az egyik ilyen üzem termelési vezetője. A munkavállalóknak ugyanis nem kell megküzdeniük az időjárás szélsőségeivel, továbbá a növények betegségeivel vagy a kártevőkkel.

A rendszer tehát nagyon ideális, ráadásul jóval kevesebb vizet használnak fel, mint a hagyományos mezőgazdaságban. Az egyetlen hátrányt a hagyományos mezőgazdasággal összevetve a nagyobb energiaigény jelenti, amellyel a napot és az ideális hőmérsékletet pótolják. (origo)