Franciaországban már büntetik az áruházakat, ha élelmiszert dobnak ki
Büntetést kapnak azok a négyszáz négyzetméternél nagyobb franciaországi szupermarketek, amelyek élelmiszereket dobnak ki – írja az agrarszektor.hu. A megmaradt termékeket ezután élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek kell felajánlaniuk. Franciaországban azt szeretnék, ha az élelmiszerpazarlást tiltó rendelkezés az egész Európai Unióra kiterjedne.
Egyhangúlag elfogadta Franciaország szenátusa a közelmúltban azt a törvényt, amely megtiltja a szupermarketeknek, hogy élelmiszert dobjanak ki – közölte az Independentre hivatkozva a 444.hu. A nagyobb boltoknak a jövőben kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell felajánlaniuk a megmaradt termékeket.
A törvény csak a minimum négyszáz négyzetméteres üzletekre vállalat, és egy vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az új szabályokat. A cégeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal. Természetesen az emberi fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszereket nem lehet felajánlani jótékonysági szervezeteknek, hanem azokból például takarmányokat készíthetnek.
Az ötlet egyébként egy társadalmi kezdeményezésből indult. A petíciót elindító képviselő most már azt szeretné, ha az egész Európai Unióra kiterjedő tiltást sikerülnie kiharcolniuk. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >Színt vált a csomagolás, ha romlik az étel – új találmány forradalmasíthatja az élelmiszer-pazarlás elleni harcot
Három spanyol fiatal, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis…
Tovább olvasom >Megszünteti növényi sajtmárkáját a Bel Group
A Bel Group bejelentette, hogy 2024 végéig kivezeti a piacról…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >