Franciaországban már büntetik az áruházakat, ha élelmiszert dobnak ki
Büntetést kapnak azok a négyszáz négyzetméternél nagyobb franciaországi szupermarketek, amelyek élelmiszereket dobnak ki – írja az agrarszektor.hu. A megmaradt termékeket ezután élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek kell felajánlaniuk. Franciaországban azt szeretnék, ha az élelmiszerpazarlást tiltó rendelkezés az egész Európai Unióra kiterjedne.
Egyhangúlag elfogadta Franciaország szenátusa a közelmúltban azt a törvényt, amely megtiltja a szupermarketeknek, hogy élelmiszert dobjanak ki – közölte az Independentre hivatkozva a 444.hu. A nagyobb boltoknak a jövőben kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell felajánlaniuk a megmaradt termékeket.
A törvény csak a minimum négyszáz négyzetméteres üzletekre vállalat, és egy vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az új szabályokat. A cégeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal. Természetesen az emberi fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszereket nem lehet felajánlani jótékonysági szervezeteknek, hanem azokból például takarmányokat készíthetnek.
Az ötlet egyébként egy társadalmi kezdeményezésből indult. A petíciót elindító képviselő most már azt szeretné, ha az egész Európai Unióra kiterjedő tiltást sikerülnie kiharcolniuk. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
146 millió eurót ruház be a Coca-Cola franciaországi üzemébe
A Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) 146 millió eurós beruházást jelentett…
Tovább olvasom >Sehol se lehet rágyújtani a franciáknál, ahol gyerekek vannak
Franciaország betiltja a dohányzást a gyerekek által látogatott közterületeken Július…
Tovább olvasom >Franciaországban növekvő cseresznyetermést jósolnak 2025-re
Annak ellenére, hogy Franciaországban csökken a cseresznye termőterülete, az Agreste…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: 2025 első negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált a 2024. első negyedévihez képest
Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2025 első negyedévében a nyers…
Tovább olvasom >Vegyszerkoktél a tányéron: riasztó adatok az európai élelmiszerek szennyezettségéről
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) friss jelentése szerint az európai…
Tovább olvasom >GKI-elemzés: Tovább csökkent a magyar ipari termelés
A magyar ipari termelés volumene két egymást követő évben csökkent…
Tovább olvasom >