Franciaország: használhatók a húskészítmény-megnevezések a növényi alapú élelmiszerekre

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 02. 03. 09:12

A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők gyártói továbbra is használhatják az olyan húsiparban megszokott kifejezéseket, mint a „steak”, „kolbász”, „bacon” vagy „hamburger”. Ez a döntés komoly megkönnyebbülést hoz a vegetáriánus és növényi alapú termékeket gyártó ágazat szereplőinek.

A francia kormány 2022-ben és 2024-ben is olyan rendeleteket vezetett be, amelyek támogatták volna a húsipart azáltal, hogy betiltják az állati eredetű élelmiszerekre jellemző elnevezések használatát növényi fehérjetartalmú termékek esetében – idézi a Retail Detail. A Conseil d’État azonban megsemmisítette ezeket a rendeleteket, hangsúlyozva, hogy az effajta tilalmak mindenféle alapot nélkülöznek. Korábban az Európai Bíróság hasonló következtetésre jutott.

Nicolas Schweitzer, a La Vie növényi alapú alternatívákat gyártó francia vállalat vezérigazgatója szerint győzött a józan ész az állattenyésztési lobbi nyomásával szemben. A gyártók szerint a megszokott megnevezések használata hozzájárul a fenntartható élelmiszerfogyasztás elterjedéséhez, miközben nem téveszti meg a fogyasztókat.

 

Kapcsolódó cikkeink