Franciaország csökkenti a húskészítmények nitrittartalmát
A francia parlament jogszabályt fogadott el, amelynek célja fokozatosan csökkenteni a feldolgozott húskészítményekbe kerülő nitrit mennyiségét, emellett pedig június végére elrendelte a nitritfogyasztással kapcsolatos potenciális egészségügyi kockázatok áttekintését is.
A nitritsókat széles körben használják a felvágottak, kolbászok és sonkák eltarthatóságának növelésére. Jelenleg a húskészítmények 90%-a tartalmaz nitritet, de néhány nagyobb vállalat (például a Nestlé tulajdonában álló herta és Fleury Michon) már nitritmentes termékekkel is kísérletezik.
A WHO 2015-ben a feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítette épp a tartósításukhoz használt nitrát, nitrit, illetve füstölés miatt.
Az új törvény a 2023-tól szóló tiltás helyett a fokozatos kivezetésre határozott meg menetrendet, és végrehajtása már az áprilisi választások utáni új kormány hatáskörébe fog tartozni.
Kapcsolódó cikkeink
A francia szupermarketeknek tájékoztatniuk kell a vásárlókat a termékméret csökkentésről
Július 1-jétől a francia szupermarketeknek ún. „zsugorflációs”tájékoztatási kötelezettsége van, azaz…
Tovább olvasom >Az online csatorna már a francia élelmiszerpiac 10%-át adja
A Kantar friss adatai szerint az online értékesítés a teljes…
Tovább olvasom >Újabb rendeletben tiltja meg Franciaország a növényi alapú termékek húshoz kapcsolódó jelölését
A francia kormány újabb kísérletet tesz arra, hogy megakadályozza a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés…
Tovább olvasom >K&H: jól látszik az inflációs anomália, mást érzékelnek a vásárlók
Hiába fékezett nagyot az infláció, a K&H biztos jövő felmérésének…
Tovább olvasom >