Franciaország csökkenti a húskészítmények nitrittartalmát
A francia parlament jogszabályt fogadott el, amelynek célja fokozatosan csökkenteni a feldolgozott húskészítményekbe kerülő nitrit mennyiségét, emellett pedig június végére elrendelte a nitritfogyasztással kapcsolatos potenciális egészségügyi kockázatok áttekintését is.
A nitritsókat széles körben használják a felvágottak, kolbászok és sonkák eltarthatóságának növelésére. Jelenleg a húskészítmények 90%-a tartalmaz nitritet, de néhány nagyobb vállalat (például a Nestlé tulajdonában álló herta és Fleury Michon) már nitritmentes termékekkel is kísérletezik.
A WHO 2015-ben a feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítette épp a tartósításukhoz használt nitrát, nitrit, illetve füstölés miatt.
Az új törvény a 2023-tól szóló tiltás helyett a fokozatos kivezetésre határozott meg menetrendet, és végrehajtása már az áprilisi választások utáni új kormány hatáskörébe fog tartozni.
Kapcsolódó cikkeink
Franciaország kész segíteni a gabonaexportot elősegítő tengeri folyosó létrehozásában
Franciaország Ukrajna győzelmét szeretné az Oroszországgal folytatott konfliktusban, és kész…
Tovább olvasom >Magazin: Akció/Újratervezés
2022. május 28-tól Magyarországon is kötelezően alkalmazni kell a 98/6/EK…
Tovább olvasom >A boltok akciózását szigorítja egy új szabály
A boltok akciózását szigorítja egy új, uniós és magyar jogszabály,…
Tovább olvasom >További cikkeink
9,4%-kal nőtt az ipari termelés májusban
A várakozásokat felülmúlva, 9,4%-kal nőtt az ipari termelés májusban, míg munkanaphatással…
Tovább olvasom >KSH: májusban 11,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma
Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 12,0,…
Tovább olvasom >Elemzők: a kiskereskedelmi adatokból látszik a vásárlási szokások változása
A háztartások fogyasztása májusban tetőzhetett, az első negyedévi állami juttatások…
Tovább olvasom >