Francia tejipari konszern vásárolná fel a Parmalatot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 26. 12:49

A francia Lactalis tejipari konszern 3,4 milliárd euró értékben vételi ajánlatot hirdetett az olasz Parmalatra, csakhogy Berlusconi kormány mindenképpen hazai kézben szeretné tartani a vállalatot.

Európa legnagyobb tejipari vállalata, a francia Lactalis még márciusban vásárolt 29 százalékot a Parmalatból. Ezzel éppen csak alul maradt a kötelező átvételi ajánlatot maga után vonó részesedési nagyságtól és Rómában már ekkor megkondultak a vészharangot amiatt, hogy külföldi kézbe kerülhet az olasz cég.

Ekkor a Lactalis még azt állította, hogy nem áll szándékában a Parmalat felvásárlása, de mostanra változott az álláspontjuk. A konszern ugyanis a Reuters jelentése szerint az állítja, hogy az olasz cégvezetés megakadályozta abban, hogy átvegye a Parmalat irányítását, ezért kénytelen voltak felvásárlási ajánlatot tenni.

A Lactalis felvásárlási ajánlata csak pár órával azelőtt került nyilvánosságra, hogy Nicolas Sarkozy Silvio Berlusconival találkozik, ahol biztosan szóba kerül majd az ügy. A következő lépés az elemzők szerint egy olasz ellenajánlat lehet, de kérdéses, ezt ki teszi meg.

Ugyanis sem az édességgyártásban érdekelt Ferrero, sem a hazai tejiparban működő Granarolo nem szeretne egy olasz konzorcium tagjává válni a tulajdonlási gondok miatt. A hírügynökség forrásai szerint Róma most egy központi alap (Cassa Depositi e Prestiti CDP) létrehozását fontolgatja, amelyből a stratégiai cégekbe fektetnének be. A CDP kapcsán hamarosan tárgyalásra hívják össze az UniCreditet, a Mediobancát és az Intesa Sanpaolót – írja a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink