Francia sajtot vontak ki a forgalomból
E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot vontak ki a kereskedelmi forgalomból a hatóságok – írja a magyaridok.hu.
A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén érkezett, a termék ugyanis több tagállamban, köztük Magyarországon is kapható volt. A jelzés után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a szóban forgó sajt minél előbb eltűnjön a boltok polcairól. A hatóság azonban így is azt kéri a lakosságtól, hogy aki vásárolt a Fromagerie d’Anjouin nevű cég termékéből, ne fogyassza el.
A sajtkülönlegesség vélhetően kezeletlen kecsketejből készült. A nyers tej és a nyers tejből készült termékek fogyasztása ugyanakkor jelentős egészségügyi kockázattal jár. A nyers tej – főleg intenzív állattartási körülmények között – tartalmazhat olyan baktériumokat, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak. A kockázatot csak megfelelő és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.
A kezeletlen tejben leggyakrabban a kampilobaktérium, a szalmonella és az E. coli fordulhat elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei a hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom. Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos. A Nébih szerint a legnagyobb veszélyben a csecsemők, a kisgyermekek és a várandós anyák vannak. De az időseknek és a legyengült immunrendszerű személyeknek sem ajánlott nyers tejet vagy ebből készült élelmiszert fogyasztaniuk.
A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének különösen nagy a valószínűsége.
Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből készítik, a nyers tejből gyártott tejtermékeket pedig „Nyers tejből készült” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában legyen. (magyaridok.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Ezek a leginkább egészséges sajtok
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2024. februárban a…
Tovább olvasom >Nemzetközi tanúsítványok garantálják a termékek és szolgáltatások magas minőségét a SPAR-nál
Minőségi tanúsítványok garantálják az élelmiszer-biztonságot és a termékminőséget a SPAR…
Tovább olvasom >Az uniós élelmiszerbiztonság miatt aggódik a NAK az import termékek kapcsán
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >