Francia sajtot vontak ki a forgalomból

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 16. 11:00

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot vontak ki a kereskedelmi forgalomból a hatóságok – írja a magyaridok.hu.

nebih-nagy

A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén érkezett, a termék ugyanis több tagállamban, köztük Magyarországon is kapható volt. A jelzés után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a szóban forgó sajt minél előbb eltűnjön a boltok polcairól. A hatóság azonban így is azt kéri a lakosságtól, hogy aki vásárolt a Fromagerie d’Anjouin nevű cég termékéből, ne fogyassza el.

A sajtkülönlegesség vélhetően kezeletlen kecsketejből készült. A nyers tej és a nyers tejből készült termékek fogyasztása ugyanakkor jelentős egészségügyi kockázattal jár. A nyers tej – főleg intenzív állattartási körülmények között – tartalmazhat olyan baktériumokat, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak. A kockázatot csak megfelelő és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

A kezeletlen tejben leggyakrabban a kampilobaktérium, a szalmonella és az E. coli fordulhat elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei a hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom. Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos. A Nébih szerint a legnagyobb veszélyben a csecsemők, a kisgyermekek és a várandós anyák vannak. De az időseknek és a legyengült immunrendszerű személyeknek sem ajánlott nyers tejet vagy ebből készült élelmiszert fogyasztaniuk.

A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének különösen nagy a valószínűsége.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből készítik, a nyers tejből gyártott tejtermékeket pedig „Nyers tejből készült” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában legyen. (magyaridok.hu)

Kapcsolódó cikkeink