Francia sajtot vontak ki a forgalomból
E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot vontak ki a kereskedelmi forgalomból a hatóságok – írja a magyaridok.hu.
A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén érkezett, a termék ugyanis több tagállamban, köztük Magyarországon is kapható volt. A jelzés után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a szóban forgó sajt minél előbb eltűnjön a boltok polcairól. A hatóság azonban így is azt kéri a lakosságtól, hogy aki vásárolt a Fromagerie d’Anjouin nevű cég termékéből, ne fogyassza el.
A sajtkülönlegesség vélhetően kezeletlen kecsketejből készült. A nyers tej és a nyers tejből készült termékek fogyasztása ugyanakkor jelentős egészségügyi kockázattal jár. A nyers tej – főleg intenzív állattartási körülmények között – tartalmazhat olyan baktériumokat, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak. A kockázatot csak megfelelő és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.
A kezeletlen tejben leggyakrabban a kampilobaktérium, a szalmonella és az E. coli fordulhat elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei a hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom. Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos. A Nébih szerint a legnagyobb veszélyben a csecsemők, a kisgyermekek és a várandós anyák vannak. De az időseknek és a legyengült immunrendszerű személyeknek sem ajánlott nyers tejet vagy ebből készült élelmiszert fogyasztaniuk.
A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének különösen nagy a valószínűsége.
Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből készítik, a nyers tejből gyártott tejtermékeket pedig „Nyers tejből készült” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában legyen. (magyaridok.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Bezárja répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemét a Savencia
Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >