Franchise híradó

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

Franchise híradóKávé(zó)tenger
Miközben független kávézók egész sora nyílik Budapest és vidéki nagyvárosaink frekventált pontjain, már nálunk is működő láncok – Coffeeshop Company (Ausztria) – és a hazai piacra most betörni próbáló külföldi hálózatok – Starbucks (USA), C House Coffee Shop (Olaszország), Double Coffee (Lettország) – keresnek a legutóbbi hírek szerint franchise-partnereket. Milyen eséllyel? – Ezt kérdeztük dr. Gerlán Lászlótól, a többek között vendéglátó-ipari üzletláncok egységeinek tervezésével, kivitelezésével és marketingjével is foglalkozó Formative Zrt. vezérigazgatójától.
Jó szolgáltatásra, jó kávézóra mindig lesz igény, kérdés, mennyit tud erre áldozni a vendég. Természetes, hogy mindegyik lánc bevásárlóközpontokban, forgalmas helyeken szeretne üzleteket, hiszen partnereik itt tudják kitermelni a franchise-jogokhoz és a fennmaradáshoz szükséges bevételt. Ám bármennyire telített is a piac, az biztos, hogy a Starbucks-jogokra lesz jelentkező.
A többiek, azaz a még kevésbé ismert márkanevek sikere sok mindenen múlik. Egy jó koncepción (a
C House Coffee Shop például tésztaételeket kínál – ez nálunk újdonság), vagy a megfelelő helykiválasztáson: a Gloria Jeans Coffee például ezen bukott meg nálunk.
Az egy-egy koncepcióban rejlő siker lehetőségeiről a franchise-átadónak a vállalkozót is nagyon meg kell győzni. Van egy mondás az iparosok között: „az asztalosnál csak egy másik asztalos lehet okosabb, de az sem biztos” – valahogy így van ez a vendéglátással is. A magyar vendéglátós úgy gondolja, minek vegyen meg egy itthon még ismeretlen márkanevet, ha ő úgyis jobbat tud csinálni, mint mások (vagy ügyesen tudja „adaptálni” a jó ötleteket). Sokszor nehezen viseli a franchise-zal járó kötöttségeket. Megfelelő összeg sem áll mindenki rendelkezésére, aki szívesen nyitna márka-kávézót, kölcsönt felvenni bizonytalan vállalkozásra pedig nem érdemes.

Vevők rá a vevők
A gyorsétterem-láncok sokéves küzdelmének a bélyeg ellen, miszerint az üzleteikben kínált ételek felelősek generációk elhízásáért, új fejezete kezdődött a fogások kalóriatartalma megjelölésének egyre több amerikai városban bevezetett törvényi kényszerével. Eddig az általános vádakra sokszor elég volt általános válaszokat adni, ma viszont ki kell írni, mi mennyire hizlal, és a megtévesztő adatokat pillanatok alatt megtámadják az interneten.
Nem csoda, hogy a láncok profi marketingesei mind gyorsabb tempóra váltanak az egészségesebb kínálat kialakításában és kommunikálásában, hogy a gyorséttermeket csúfító stigmáktól mihamarabb megszabadulhassanak. Az egészséges alapanyagok összefüggésében több étteremlánc kihangsúlyozza a jobb ízeket is. Kialakult a gyorséttermi diéta fogalma is, amelyet alacsony kalóriatartalmú termékeivel szívesen illusztrál – hogy csak a nálunk is ismerteket említsük – a KFC és a Subway is. A Taco Bell drive-thru diétáját egy olyan nő hirdeti, aki állítólag a hagyományos gyorséttermi ételeket „diétás” taco belles alapanyagokra cserélve adott le két év alatt 25 kilót. Németországban a McDonald’s pedig az idei évtől vegetáriánus hamburgert kínál az egészséges étkezés jegyében. Panta rei!

Gigászok együttműködése
A Burger King és a Starbucks februári megállapodása szerint szeptembertől a hamburgeres megalánc minden USA-ban működő egységében kapható lesz a Starbucks tulajdonában lévő Seattle’s Best Coffee kávé. Ezzel a 7250 amerikai egységgel rendelkező cég beszáll a gyorséttermek közötti kávéháborúba, és szakértők szerint erősíti az amúgy is éles piaci harcot. Ami magát a terméket illeti: a prémium kávéfajtát melegen és hidegen egyaránt kínálják, opcionálisan vanília vagy mokka ízesítéssel és habos toppingokkal – 1 és 3 dollár közötti áron. Mint ismeretes, a McDonald’s az USA-ban még csak most jelent meg a nálunk már évek óta ismert McCafé-koncepcióval, 14 ezer ottani üzletéből 11 ezerben.


Kapcsolódó cikkeink