Fradi sör Nagykanizsáról

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 04. 00:00

Meglepő módon nem a Ferencvárosból, hanem Nagykanizsáról indult hódító útjára a 100 csoda kiállításon is bemutatkozó zöld sör. A Fradi-drukker feltalálónak közel 3 évre és több millió forintra volt szüksége egyedülálló sörkoktélja kifejlesztéséhez.

Szabó Béla 8 éve nyitotta meg zöldben pompázó kocsmáját Nagykanizsa központjában. A presszó hangulatát csak a sör színe törte meg, amit szóvá is tett egy tréfás kedvű vásárló, megadva ezzel a zöld sör elkészítésének ötletét. Szabó Béla több éves kísérletezés után egy magyar rövidital segítségével érte el a kívánt zöld színt. Ügyelnie kellett arra is, hogy a sör jellegzetes íze megmaradjon, ezért patikamérlegen kísérletezte ki az összetevők megfelelő arányát.
Először vendégein, barátain tesztelte találmányát; az ital forgalmazásába csak pozitív visszajelzéseik után vágott bele. 2008 márciusában a szabadalmi oltalmat is sikerült bejegyeztetnie, majd megszerezte az európai szabadalmat is.
Bár Szabó Béla eleinte csak saját sörözőjében árusította a terméket, a nagy sikerre való tekintettel országos terjesztésre készül. Nemrégiben megismerkedett egy tapolcai sörfőzőmesterrel, aki palackozza, illetve hordókba is tölti a hagyományos sörnél kissé édeskésebb zöld nedűt. Emellett egy dunántúli nagykereskedéssel is sikerült szerződnie, így termékéhez már nyolc nagyvárosban – többek közt Pécsett, Székesfehérváron és Siófokon – juthatnak hozzá a vásárlók.
A tapolcai sörfőzőmester jelenleg 10-13 ezer palack zöld sört képes hetente legyártani, ám fokozódó igények esetén a kapacitás növelésére is képes. Erre valószínűleg szükség is lesz, a feltaláló ugyanis januártól az Alföld felé is terjeszkedne, továbbá azt tervezi, hogy személyesen keresi majd fel a nagykereskedéseket. Az Európa Kulturális Fővárosa programból sem szeretne kimaradni: ha erőfeszítéseit siker koronázza, jövőre a Pécsre érkező turisták is megízlelhetik a zöld sört – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek