Főúr! Mit akarok 23 óráig? Legalább egy fél adagot!
A szeptember 21-től indított 23 órás zárás megtörte a vendéglátózás kikapaszkodását a gödörből – írja a blokkk.com. A létszám a kisebb gőz mellett a vendéglátásban is csökkent, de azért sokakat visszavettek.
Szeptemberben 14,7%-kal csökkent a vendéglátóhelyek bevétele a statisztika heti monitoros adatközlése alapján. És ha ehhez hozzátesszük a vendéglátózás drágulását is, akkor az elfogyasztott adagok, italféleségek mennyiségben (volumenben, változatlan áron számolva) több mint ötödével estek vissza az előző évhez képest.
Ez egy törés az előző hónapokhoz képest, mivel az áprilisi mélypontot követően hónapról-hónapra faragott a vendéglátás a bevételei elmaradásából. Sőt, szeptember első felében az őszi hónap egészére jelzett visszaesésnél még kisebb mértéket mutatott a statisztika (a heti monitoros adatközlésben):
vendéglátózás | március | április | május | június | július | augusztus | szeptember |
kereskedelmi | -44,8% | -75,9% | -54,8% | -33,2% | -18,7% | -14,4% | . |
munkahelyi | -29,7% | -71,8% | -68% | -34,8% | -8,2% | -2,4% | . |
összesen | -43,2% | -75,5% | -56,1% | -33,3% | -18,1% | -13,8% | -20,7% |
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, szeptember: becsült adat |
Figyelemmel arra, hogy mivel a korábbi zárás miatti nagyobb visszaesés a hónap utolsó részére esett, így könnyen adódik a következtetés, mely szerint a 23 órás vendégstop a szeptemberinél nagyobb érvágás a vendéglátózás számára. Erre már a vendéglátósok is utaltak.
Persze elvinni lehet 23 óra után is finom étekféleséget a vendéglőből, de hát az már pont a vendéglátózás hangulatát veszi el ahhoz képest, mint amikor a pincér felveszi a rendelést, a szakács elkészíti a vacsorát és bizonyára sokaknak az is tetszik, hogy nem kell utána mosogatniuk. Hazavinni más, persze az is kényelmesebb az otthoni főzőcskénél.
De hát a koronavírus járvány elleni védekezés kényszere sok kényelmetlenséget okoz, gondoljunk másra is, például ruhát próbálni a próbafülkében (az is az üzlet része, még szép), de fogadjuk el, hogy a betegség még többet.
A vendéglátóhelyek kasszáiban hagyott pénzt nézve pedig a következő adatsor rajzolódik ki statisztikából, azzal, hogy a vendéglátóhelyek csúcsidőszaka a nyár, a július és az augusztus, így szeptemberben a korábbi években is kisebb a volt a vendégek költekezése:
vendéglátózás | március | április | május | június | július | augusztus | szeptember |
kereskedelmi | 59 | 26 | 54 | 87 | 117 | 135 | . |
munkahelyi | 9 | 4 | 4 | 7 | 8 | 8 | . |
összesen | 68 | 30 | 58 | 94 | 125 | 143 | 107 |
KSH, érték: milliárd forint, folyóáras adatok, */: augusztus heti monitor adatból számolva |
Létszám, bér: kisebb gőz, kevesebb pincér, szakács
A járvány okozta nehezebb piaci helyzet rányomta bélyegét a vendéglátóhelyeken, éttermekben foglalkoztatottak létszámára és keresetére is. Április volt a mélypont itt is, ez sok magyarázatot nem igényel, hiszen a vendéglátóhelyeknek is be kellett zárniuk, de a következő hónapokban feljebb tornázták a létszámot, már amennyire a piac engedte. A kisebb létszám mellett ugyanakkor a béreket még emelni is tudták:
2019 éves átlag | 2020 | ||
április | július | ||
létszám | 52.903 | 28.314 | 43.655 |
ebből részmunkaidős | 20.884 | 13.959 | 19.346 |
bér | 205.851 | 199.201 | 218.012 |
KSH, éttermek fizikai foglalkozású dolgozóinak (felszolgáló, szakács, mosogató) létszáma, bér: teljes munkaidősök havi bruttó átlagkeresete |
Kapcsolódó cikkeink
Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok miatt bezárt egy debreceni éttermet a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak…
Tovább olvasom >Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
A nyár közeledtével az idénymunkák ideje is eljött: ebben az…
Tovább olvasom >További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Időben kezdik
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar…
Tovább olvasom >Érzelmek és emlékek
A desszertnek érzelmeket, emlékeket kell ébreszteni – ez Tiziano Mita…
Tovább olvasom >