Főúr! Fizetek! Ennyit? Na, azt már nem!
200 milliárdot buktak a vendéglátósok az első fél évben. És még másznak kifelé a gödörből, a július is mínuszban mozog, így lehet ez még több is – írja a blokkk.com. Az elvitel ráadásul nem 5%-os áfával adózik. A külföldi vendégek is hiányoznak, de a magyarok legalább megindultak. A balatoniaknak azért jobban megy a kánikulában.
2019-ben 1.466 milliárd forint volt a vendéglátók bevétele. 2020-ban előreláthatóan ennyi nem lesz, mivel a járványidőszak kényszerű korlátozásai miatt az első félévben már több mint 200 milliárd forint bevételtől elestek. Az első félév mérlege egyharmadnyi mínusz.
Némi reménysugár ugyanakkor, hogy a mínuszok azért olvadoznak, főleg a kánikulában, az áprilisi mélypont, 72%-os zuhanás után. De hát a féléves harmadnyi piacvesztés még mindig nagyon sok.
Júliusban ugyanakkor már kisebb az elmaradás, 12,7% mínusz július 1-26 között (ezek online kasszaadatok). Tudni kell ugyanakkor, hogy a vendéglátás legerősebb hónapjai a július és az augusztus. Hát ha ezek is mínuszban maradnak, akkor az éves mérleg is könnyen billenhet lefelé.
A szállodák éttermeinek nagy része zárva, vagy csak lézengenek bennük a vendégek. A balatoni vendéglátás viszont szépen mehet, hiszen tele a tópart – szerencsére – a magyar turistákkal. De hát országszerte és a fővárosban is számos jobb étterem nem nyitott ki, kicsik között is látni a lehúzva tartott redőnyöket, így az ötvenezres vendéglátóhely had egy része már nem fog talpon maradni.
Nyilván a home office és a digitális tanrend sem hajtotta a vizet az éttermek malmára, a plázákban sem tolonganak a vendégek, ráadásul az elvitel a zárvatartás időszakában nem 5%-os áfakulccsal adózott, hiszen az csak a helyben készített és fogyasztott étekféleségekre érvényes.
A külföldi vendéglátós vendégek fogyasztása – ezt már kiszámoltuk – korábban 25%-át adta a bevételnek, így ennek elmaradása is a veszteségek egyik forrása.
Azért támogatásból valamennyit meríthettek a vendéglátósok is, de hát itt is él az örök szabály, hogy az mindig kevés. Így például a turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-ig meghosszabbította.
A statisztika kíméletlen, így kiolvasható belőle az is, hogy júniusban még a januári forgalmat sem hozták a vendégek:
vendéglátózás | január | február | március | április | május | június |
kereskedelmi | 93 | 99 | 59 | 26 | 54 | 87 |
munkahelyi | 12 | 12 | 9 | 4 | 4 | 7 |
összesen | 105 | 111 | 68 | 30 | 58 | 94 |
KSH, érték: milliárd forint, folyóáras adatok, |
És a féléves mérleget nézve a pénztárgépek csaknem harmadnyival kisebb bevételt rögzíthettek 2020 első fél évében:
vendéglátózás | 2019 | 2020 | 2020/2019 | |
kereskedelmi | 601 | 419 | -182 | -30,3% |
munkahelyi | 69 | 47 | -22 | -31,9% |
összesen | 670 | 466 | -204 | -30,4% |
KSH, érték: milliárd forint, folyóáras adatok, 2020. első félév |
Volt azért drágulás is a vendéglátásban is, 2020 első felében 7-8%. Az élelmiszerárak nem csak a boltokban emelkedtek, így az elvitt, vagy helyben fogyasztott adagok mennyisége az előbbiekhez (kilóban, literben, darabban) is hasonlóan nagyot zuhant:
vendéglátózás | január | február | március | április | május | június | félév |
kereskedelmi | +9,3% | +11,8% | -44,8% | -75,9% | -54,8% | -33,2 | -34,6% |
munkahelyi | -6,5% | +2,6% | -29,7% | -71,8% | -68% | -34,8 | -36,2% |
összesen | +7,3% | +10,1% | -43,2% | -75,5% | -56,1% | -33,3% | -34,8% |
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest |
Kapcsolódó cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >