Forráshoz juthatnak a pálinkafőzdék

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 16. 14:57

Az ötezer főnél kisebb településeken a támogatható mikrovállalkozások körét a pálinkafőzdékre is kiterjesztik – mondta V. Német Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Hozzátette: így a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz. Ez maximum harmincöt millió forintot jelent, hatvan-hatvanöt százalékos támogatásintenzitás mellett. Jelezte: a pálinkafőzés ösztönzése nemcsak a hagyományok tovább élését jelenti, hanem munkahely-teremtő erő is egyben, példaként említette a gyümölcstermelést. A minőségi gyümölcs pedig nélkülözhetetlen kelléke a jó pálinkának.

A Pálinka jövőképe elnevezésű konferencián V. Német Zsolt elmondta még: tavaly Magyarországon 1,26 millió liter – 50 fokos – pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék. A bérfőzdékben mintegy kilenc millió liter – 50 fokos – pálinkát főztek. A magánfőzés keretében a bejelentett mennyiség elhanyagolható, 100 liter alatti volt.


Az államtitkár emlékeztetett: 2002 óta pálinkának csak a magyar gyümölcsből, Magyarországon cefrézett, lepárolt, érlelt és palackozott gyümölcspárlat nevezhető. A pálinka ismertségének fokozására jó alkalmat kínált Magyarország uniós soros elnöksége – húzta alá V. Németh Zsolt. Hozzátette: a soros elnökségi rendezvényeken, ahol csak lehetett pálinkát is kínáltak a résztvevőknek.

V. Németh Zsolt elmondta: külön támogatási programot nem terveznek ugyan ezen a területen, de például a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pályázati pénzeiből is juthat erre a területre.

Piros László, a Pálinka Lovagrend nagymestere arról beszélt: Magyarországon évente mintegy 1,6 millió hektoliterfoknyi – egy hektoliterfok 2 liter 50 fokos alkoholtartalmú italnak felel meg – égetett szesz kerül kereskedelmi forgalomba. Ennek a mennyiségnek a negyven százaléka volt pálinka a múlt évben. Ez utóbbi arány tíz év alatt öt százalékról emelkedett negyven százalékra – tette hozzá, jelezve a pálinka népszerűségének hazai emelkedését.

A nagymester közölte: a bérfőzött pálinka mennyisége hatmillió hektoliterfok körül mozog, az export mennyisége pedig az összes pálinkamennyiség mintegy öt-tíz százaléka. Az éves árbevétel pedig ebben a piaci szegmensben eléri az ötvenmilliárd forintot – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink