Forráshoz juthatnak a pálinkafőzdék
Az ötezer főnél kisebb településeken a támogatható mikrovállalkozások körét a pálinkafőzdékre is kiterjesztik – mondta V. Német Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Hozzátette: így a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz. Ez maximum harmincöt millió forintot jelent, hatvan-hatvanöt százalékos támogatásintenzitás mellett. Jelezte: a pálinkafőzés ösztönzése nemcsak a hagyományok tovább élését jelenti, hanem munkahely-teremtő erő is egyben, példaként említette a gyümölcstermelést. A minőségi gyümölcs pedig nélkülözhetetlen kelléke a jó pálinkának.
A Pálinka jövőképe elnevezésű konferencián V. Német Zsolt elmondta még: tavaly Magyarországon 1,26 millió liter – 50 fokos – pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék. A bérfőzdékben mintegy kilenc millió liter – 50 fokos – pálinkát főztek. A magánfőzés keretében a bejelentett mennyiség elhanyagolható, 100 liter alatti volt.
Az államtitkár emlékeztetett: 2002 óta pálinkának csak a magyar gyümölcsből, Magyarországon cefrézett, lepárolt, érlelt és palackozott gyümölcspárlat nevezhető. A pálinka ismertségének fokozására jó alkalmat kínált Magyarország uniós soros elnöksége – húzta alá V. Németh Zsolt. Hozzátette: a soros elnökségi rendezvényeken, ahol csak lehetett pálinkát is kínáltak a résztvevőknek.
V. Németh Zsolt elmondta: külön támogatási programot nem terveznek ugyan ezen a területen, de például a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pályázati pénzeiből is juthat erre a területre.
Piros László, a Pálinka Lovagrend nagymestere arról beszélt: Magyarországon évente mintegy 1,6 millió hektoliterfoknyi – egy hektoliterfok 2 liter 50 fokos alkoholtartalmú italnak felel meg – égetett szesz kerül kereskedelmi forgalomba. Ennek a mennyiségnek a negyven százaléka volt pálinka a múlt évben. Ez utóbbi arány tíz év alatt öt százalékról emelkedett negyven százalékra – tette hozzá, jelezve a pálinka népszerűségének hazai emelkedését.
A nagymester közölte: a bérfőzött pálinka mennyisége hatmillió hektoliterfok körül mozog, az export mennyisége pedig az összes pálinkamennyiség mintegy öt-tíz százaléka. Az éves árbevétel pedig ebben a piaci szegmensben eléri az ötvenmilliárd forintot – írja a vallalkozoinegyed.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >