Folytatódik az agráráresés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 29. 08:00

Alaposan lelassult a mezőgazdasági termelői árak csökkenése, az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 májusában 0,6 százalékkal mérséklődött.Áprilisban 5,7 százalék volt a visszaesés az előző év azonos hónapjához képest – áll a KSH gyorsjelentésében. Májusban a növényi termékek árszínvonala megközelítőleg változatlan volt, csupán 0,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké viszont 1,6 százalékkal. Az idén január–májusban az agrártermékek termelőiár-szintje ugyancsak 0,6 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a növényi termékek árszínvonalának 0,5 százalékos növekedéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 2,5 százalékos csökkenéséből adódott.

2010 májusában annak ellenére csökkent a növényi termékek árszintje, hogy a burgonya és a zöldségfélék termelői árai 11,1, illetve 13,6 százalékkal növekedtek. A zöldségfélék közül májusban a paradicsom ára csak kissé, 0,4 százalékkal maradt el a tavalyi ártól, miközben a fejes káposzta ára 13,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyümölcsfélék 21,8 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel azelőtt. Ezért főleg az áresés okolható. A gabonafélék termelői ára 0,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A kukorica felvásárlási ára január óta magasabb, mint a búzáé, a tonnánkénti különbség májusban már 2 010 forint volt.

Az ipari növények májusi termelői ára 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel azelőttihez képest, ezen belül az olajnövények ára 2,9 százalékkal volt alacsonyabb.
A vágóállatok termelői ára májusban 6,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben, 13,8 százalékkal a vágósertés ára esett vissza, a vágómarháé kisebb mértékben, 4,1 százalékkal csökkent. A vágóbaromfi ára ugyanakkor 0,9 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. A vágóállatok termelői árának tizenkét havi csökkenése jelentősen lelassult áprilissal összehasonlítva, alapvetően a tavalyi bázisadatok miatt. Így lehet az, hogy a vágósertés ára az előző havi – kilogrammonkénti 271 forint – mélypont után kismértékű növekedést mutat, májusban az átlagár 281,3 forint volt.

Kapcsolódó cikkeink