Folytatódik a tehetséggondozó program
A második KOVÁSZ-találkozóra február 25-én került sor: Szabi, a Pék, polgári nevén Szabadfi Szabolcs volt a délelőtti előadó. Bemutatkozásakor derült ki, hogy közvetlen kapcsolat, valamiféle örökség a pékszakmához nem fűzi, mégis, mára az egyik legismertebb és legelismertebb szaktekintély a szakmában. Az előadás mind személyében, mind témájában szorosan kapcsolódott a projekt elnevezéséhez; a kovász volt a főszereplő.
A résztvevők rácsodálkozhattak a több mint 100 éves anyakovászra, és megismerhették a „tamagocsi” szisztéma működését e nemes alapanyag kezelésének tükrében. Színes termékpalettával illusztrálta, hogy milyen készítmények kerülnek ki a Panificio il Basilico elnevezésű boltjaiba, melyeket két bázistermelő szolgál ki. Régi szakkifejezésekkel ismertetett meg: aufslágolni (kenyeret sütni), bresli (morzsa), cvikolni (tépni), dampfli (kovász), forlengolni (nyújtani), ruzolni (pihentetni), slejfolni (gömbölyíteni), hogy csak párat említsünk. A gyakorlatban pedig Szabi egy különleges, fonott fánk készítését mutatta be.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/05/Kovasz-1_opt-300x169.jpeg)
Szó Gellért most előadóként támogatja a fi atalabb generáció szakmai fejlődését
A délután sem múlt finompékáru nélkül. Szó Gellért és testvére, Szó Dániel a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászat és Pékség képviseletében 2017-ben nyerte meg Kenyérlelke Fesztivál croissant kategóriájának versenyét. A testvérpár nagyot alkotott: speciális édes kovászuk és a spirituális hangtál adott lelket művüknek, amely kivívta a jónevű zsűri elismerését, és első nevezésük alkalmával máris a legjobbnak járó kitüntető címet ítélték meg számukra. Ők ezt a készítési technológiát tovább is fejlesztették – ennek eredményeit ugyancsak megismerhették a résztvevők.
A prezentáció témája egy régi délfrancia sütemény, a castel bemutatása volt. Az eredeti recept irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz, csak jó idegzetűeknek ajánlott! Így Gellért egy kissé megszelídített ízvilág gondolatiságát érzékeltette előadásában – a finomságot a nap végén meg is ízlelhette mindenki.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/05/Kovasz-2_opt-169x300.jpeg)
A prezentáció témája egy régi francia sütemény, a castel volt
Szó Gellért szakmai életútja szépen példázza az Ipartestület tehetségtámogató tevékenységét: több külföldi mobilitási program résztvevője volt, majd egyéni NTP ösztöndíjasaként járta Európa híres cukrászatait. Pár, sikerekben gazdag év után most előadóként támogatja a fiatalabb generáció szakmai fejlődését. //
Kapcsolódó cikkeink
A kézműves pékségek megjelenése javította a kenyér minőségét Magyarországon
A kézműves pékségek terjedése az utóbbi években jelentős hatással volt…
Tovább olvasom >2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Idén újra féláron ehetjük a csokifagyit az ország számos pontján
Idén második alkalommal 2023. június 7-én kerül megrendezésre a Csokifagyi Napja, igazodva…
Tovább olvasom >További cikkeink
Séf élet, gyöngy élet… – A nap képe
A Proud to be a Chef Fb-oldalán találtuk a képeket…
Tovább olvasom >Hazaviszem az éttermet – éttermi merchandising
Mi jut eszébe, ha kedvenc étterme vagy kávézója nevét meglátja…
Tovább olvasom >Pillepalack üvegből
A Diageo szeptemberben a London Design Festivalon mutatta be a…
Tovább olvasom >