Folytatódik a tehetséggondozó program
A második KOVÁSZ-találkozóra február 25-én került sor: Szabi, a Pék, polgári nevén Szabadfi Szabolcs volt a délelőtti előadó. Bemutatkozásakor derült ki, hogy közvetlen kapcsolat, valamiféle örökség a pékszakmához nem fűzi, mégis, mára az egyik legismertebb és legelismertebb szaktekintély a szakmában. Az előadás mind személyében, mind témájában szorosan kapcsolódott a projekt elnevezéséhez; a kovász volt a főszereplő.
A résztvevők rácsodálkozhattak a több mint 100 éves anyakovászra, és megismerhették a „tamagocsi” szisztéma működését e nemes alapanyag kezelésének tükrében. Színes termékpalettával illusztrálta, hogy milyen készítmények kerülnek ki a Panificio il Basilico elnevezésű boltjaiba, melyeket két bázistermelő szolgál ki. Régi szakkifejezésekkel ismertetett meg: aufslágolni (kenyeret sütni), bresli (morzsa), cvikolni (tépni), dampfli (kovász), forlengolni (nyújtani), ruzolni (pihentetni), slejfolni (gömbölyíteni), hogy csak párat említsünk. A gyakorlatban pedig Szabi egy különleges, fonott fánk készítését mutatta be.
A délután sem múlt finompékáru nélkül. Szó Gellért és testvére, Szó Dániel a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászat és Pékség képviseletében 2017-ben nyerte meg Kenyérlelke Fesztivál croissant kategóriájának versenyét. A testvérpár nagyot alkotott: speciális édes kovászuk és a spirituális hangtál adott lelket művüknek, amely kivívta a jónevű zsűri elismerését, és első nevezésük alkalmával máris a legjobbnak járó kitüntető címet ítélték meg számukra. Ők ezt a készítési technológiát tovább is fejlesztették – ennek eredményeit ugyancsak megismerhették a résztvevők.
A prezentáció témája egy régi délfrancia sütemény, a castel bemutatása volt. Az eredeti recept irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz, csak jó idegzetűeknek ajánlott! Így Gellért egy kissé megszelídített ízvilág gondolatiságát érzékeltette előadásában – a finomságot a nap végén meg is ízlelhette mindenki.
Szó Gellért szakmai életútja szépen példázza az Ipartestület tehetségtámogató tevékenységét: több külföldi mobilitási program résztvevője volt, majd egyéni NTP ösztöndíjasaként járta Európa híres cukrászatait. Pár, sikerekben gazdag év után most előadóként támogatja a fiatalabb generáció szakmai fejlődését. //
Kapcsolódó cikkeink
A kézműves pékségek megjelenése javította a kenyér minőségét Magyarországon
A kézműves pékségek terjedése az utóbbi években jelentős hatással volt…
Tovább olvasom >2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Idén újra féláron ehetjük a csokifagyit az ország számos pontján
Idén második alkalommal 2023. június 7-én kerül megrendezésre a Csokifagyi Napja, igazodva…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >