Folytatja a tejipari gyakornoki napokat a NAK

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 12. 11:03

„Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” címen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét meghirdeti ingyenes szakmai programsorozatát. A most induló gyakorlati napok a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban biztosítanak lehetőséget a kamarai tagok számára.

A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében 2017 tavaszán elindult „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” nevű programsorozat. Az eltelt időszakban a NAK által finanszírozott, de a tagok számára ingyenes szakmai lehetőség a köztestület hozzávetőleg 100 tagjának nyújtott olyan elméleti és gyakorlati tudást, amit könnyen át tudnak ültetni a mindennapi tevékenységükbe. A képzések iránti fokozódó érdeklődés és a folyamatos pozitív tagi visszajelzések alapján a rendezvényeket kezdő és haladó szinteken egyaránt meghirdeti a köztestület. A NAK eddigi tejipari szakmai programjain résztvevők visszajelzései egyértelműen pozitívak: többen is kiemelték, hogy nagy szükségük van a szakmailag is megalapozott, hiteles információkra, melyeket saját üzemeikbe visszatérve felhasználhatnak a gyártás során. A szakmai napokon szerzett információ, tudás érdemben hozzájárul a tejtermék-előállításba belekezdő, illetve az azzal már foglalkozó hazai üzemek minőségtudatos előállítási gyakorlatához.
A 2018. őszi tejipari gyakorlati napok az alábbi csoportokban és időpontokban indulnak:
Kezdő csoport:
2018. szeptember 19-20. – Savanyított tejtermékek gyártása
2018. október 10-11. – Oltós alvasztású termékgyártás

Haladó csoport:
2018. november 7-8. – Savanyított tejtermékek gyártása
2018. november 21-22. – Oltós alvasztású termékgyártás

A tejipari rendezvények továbbra is a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben kerülnek megrendezésre. A 2-2 napos, kiscsoportos üzemi program keretében résztvevőink jeles elméleti és gyakorlati szakemberektől kapnak bővebb ismereteket a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban. A savanyított tejtermékek esetében elsősorban a tejföl, joghurt, kefir és túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg, míg az oltós termékgyártás esetében a gomolya sajt mellett a röglyukas és erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést a résztvevők. A gyakorlat mellett nagy hangsúlyt fektetnek az olyan alapvető ismertek átadására, mint az alapanyagok kiválasztása, az élelmiszerhigiénia és élelmiszerbiztonság, a technológiai ismeretek, valamint a késztermékek bírálata. Kiemelt figyelmet fordítunk ezen belül a gyártással kapcsolatos kritikus pontokra, a jellemző hibákra és azok helyesbítő lehetőségeire is.