Folyamatosan bővülnek a generációváltást segítő intézkedések az agráriumban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 10. 08. 11:19

A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat és ösztönzi az elindulásukat. Ezzel párhuzamosan zajlik a Közös Agrárpolitika 2023 utáni tervezése, amely különböző támogatáspolitikai eszközökkel és várhatóan újabb elemekkel segíti majd a hazai agráriumot – jelentette ki előadásában az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a MAGOSZ generációváltásról szóló konferenciáján, amelyről a szaktárca pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t.

 

Generációváltozásról rendezett konferenciát a MAGOSZ

Feldman Zsolt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett szakmai eseményen kitért arra, hogy a 2014-2020-ig tartó támogatási ciklus is komoly eredményeket hozott, a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei a területalapú támogatásoknak. A maximum 40 éves gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg 9 ezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után tudja igénybe venni ezt a támogatást.

Az államtitkár emellett kiemelte, hogy a fiatal gazdálkodók számára ezen felül a juttatás intenzitásában is nyújtanak a normál támogatási mértéken felül egy 10 százalékponttal magasabb támogatást fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen 60 milliárd forint értékben.

A 2023-2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése zajlik, a rendelkezésre álló források legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd – mondta el Feldman Zsolt. Hozzátette: az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek majd új lehetőségek.

A jövőbeni célok közül az államtitkár kiemelte, hogy a jelenleg előkészítés alatt álló gazdaságátadásról szóló szabályozási csomag egyszerűbbé teszi a folyamatot. Emellett új támogatásokkal is ösztönzi majd a gazdaság átadását a fiatalabb és az idősebb generáció felé egyaránt – ismerteti közleményében az Agrárminisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink