Főleg Európa északi fele járt rosszul a tavaszi időjárással

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 08. 06. 09:05

Rendkívüli volt az idei tavaszi időjárás, ami Európa felét – különösen az északi területeket – negatívan érintette, számol be az USDA a világ mezőgazdasági termeléséről szóló, júliusi jelentésében. Az európai kontinensen átlagosan 5,6 t/ha-os hozam mellett 145 millió tonna búza kerülhet a raktárakba. Ez 4 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag. A területi anomáliák azonban ennél sokkal nagyobbak voltak.

A nálunk április-májusban tapasztalt aszályos időjárás Európa északibb országaiban júniusban is folytatódott. A búzaszemek megszorultak vagy nem telítődtek ki. A legnagyobb veszteségeket Németország szenvedte el, de Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Bulgáriában, Csehországban, Ausztriában (illetve a balti államokban) is jelentős a hozamkiesés. Franciaországban végül a júniusban érkező esők tették tönkre a termést: megdöntötték az állományokat, és fuzáriumos fertőzés terjedt az egyébként is kilúgozott, azaz beltartalmában felhígult kalászokon. Csak két tagállam akad, amelyik többlettermést realizálhat idén: az egyik Szlovákia, a másik Spanyolország. Utóbbi ritkán lát ennyi éltető esőt késő tavasszal, mint az idén, amit a búza hálásan fogadott. Sajnos egyik ország sem tartozik a legnagyobb gabonatermelők közé.

Tőlünk keletre is óriási búzatermelők vannak, de az idei év náluk sem sikerült jól. UKrajnában szintén a szárazság miatt várnak másfél millió tonnával kevesebb búzatermést, mint tavaly (25,5 millió tonna), Oroszországban pedig a tavalyi rekord után most 18 millió tonnával kevesebb kenyérgabona kerülhet a raktárakba (67 millió tonna). (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink